Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν ευθέως τους λάτρεις των θαλασσινών εδεσμάτων αφού δύο νέες μελέτες αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών οδηγούν σε εξαφάνιση τα μύδια ενώ παράλληλα μεταβάλλουν τη γεύση των γαρίδων.

Τα νέα ευρήματα

Μια από τις πιο ανησυχητικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη είναι η αύξηση της οξύτητας των υδάτων στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Η οξίνιση των ωκεανών έχει σειρά αρνητικών παρενεργειών στα θαλάσσια είδη και τα θαλάσσια οικοσυστήματα γενικότερα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων οξύτητας των υδάτων εμποδίζει την παραγωγή ανθρακικού εστέρα (ανθρακικό άλας) και οργανικής ύλης που συμμετέχουν στον σχηματισμό του κελύφους των μυδιών. Τα μειωμένα επίπεδα αυτών των «συστατικών» έχει ως αποτέλεσμα τα κελύφη των μυδιών να είναι ιδιαίτερα αδύναμα καθιστώντας τα εξαιρετικά ευάλωτα σε κάθε είδους επιθέσεις και απειλές. Στο άρθρο των ερευνητών που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Interface» αναφέρεται ότι η αύξηση της οξύτητας των υδάτων μπορεί να οδηγήσει σε μαζική εξαφάνιση των μυδιών.

Την ίδια στιγμή ερευνητές του Πανεπιστημίου Gothenburg στη Σουηδία και του Πανεπιστημίου Πλίμουθ της Βρετανίας διαπίστωσαν ότι η αύξηση της οξύτητας των υδάτων μεταβάλει προς το χειρότερο τη γεύση των γαρίδων. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Shellfish Research». Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνα τους για να διαπιστώσουν αν η αύξηση της οξύτητας των υδάτων προκαλεί στα κελύφη των γαρίδων παρόμοια προβλήματα με εκείνα που αντιμετωπίζουν τα κελύφη των μυδιών.