Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν γενικότερα τους Ολλανδούς είναι η έλλειψη φόβου απέναντι στην αλλαγή και στην καινοτομία. Σε αυτό το πλαίσιο, όποιος διαβεί την είσοδο της ανακαινισμένης ολλανδικής πρεσβείας απέναντι από το Καλλιμάρμαρο θα αντιληφθεί πριν από κάθε τι άλλο την τάση για αλλαγή αλλά και την αποστροφή έναντι πάσης φύσεως συντηρητισμού.

Το concept «Het Nieuwe Werken», που στα ελληνικά σημαίνει «Νέος Τρόπος Εργασίας», είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη ριζική ανακαίνιση στην οποία προχώρησε η ολλανδική πρεσβεία. Πρόκειται για ένα concept που ουσιαστικά ξεκίνησε από τον ιδιωτικό τομέα στη χώρα της τουλίπας και δίνει έμφαση στην ευελιξία στον χώρο εργασίας. Οι πυλώνες του είναι τα αποκαλούμενα τρία Β, που στα αγγλικά σημαίνουν «Bricks», «Bytes», «Behavior».

Τα «Bricks» αφορούν στον τρόπο οργάνωσης του χώρου εργασίας. Ουσιαστικά, το προσωπικό γραφείο κάθε εργαζομένου αποτελεί παρελθόν και ο σκοπός είναι η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ακόμη και για τα υψηλόβαθμα στελέχη. Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αίθουσες συνεδριάσεων ή «δωμάτια συγκέντρωσης» (concentration rooms) στα οποία ένας υπάλληλος μπορεί να εργαστεί μόνος του.

Η λέξη «Bytes» είναι πλέον γνωστή σχεδόν σε όλους, αφού οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Στον «Νέο Τρόπο Εργασίας», το μείζον ζήτημα είναι η διευκόλυνση των υπαλλήλων να εργάζονται οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιονδήποτε χώρο, κάτι που η υπηρεσία όχι μόνο ενθαρρύνει αλλά και διευκολύνει.

Τέλος, η συμπεριφορά («Behavior») αντανακλά μία πολιτισμική προσαρμογή. Σκοπός είναι να ενθαρρυνθεί η προσωπική πρωτοβουλία και υπευθυνότητα, με σκοπό να ελέγχουν οι ίδιοι το ωράριο εργασίας τους και οι προϊστάμενοί τους να εστιάζουν στα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών και υπό την καθοδήγηση του πολύ δραστήριου Γιαν Βέρστεεγκ, η ολλανδική πρεσβεία άλλαξε. Τα τμήματά της περιορίστηκαν από πέντε σε δύο, ο χώρος άλλαξε εντυπωσιακά με την ανακαίνιση που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιουλίου. Πλέον, η θέα στο Καλλιμάρμαρο είναι εντυπωσιακή, ενώ το περιβάλλον εργασίας είναι άνετο, σε σύγχρονο και μινιμαλιστικό στυλ, διανθισμένο με έργα τέχνης ολλανδών καλλιτεχνών που φτιάχνουν τη διάθεση. Το… κλου είναι οι ενδείξεις προς διάφορα γραφεία ή αίθουσες συνεδριάσεων που παραπέμπουν στις γνωστές, για όποιον έχει περάσει από αυτό, αεροδρόμιο «Schiphol» του Άμστερνταμ.

Πέραν της καινοτομίας πάντως, οι Ολλανδοί δεν αγνοούν την ιστορία. Αυτή αποτυπώνεται στα ονόματα που έχουν δοθεί στις τρεις αίθουσες συνεδριάσεων της πρεσβείας. Η πρώτη έχει ονομαστεί «Αίθουσα Μαξ φαντ ντερ Στουλ» από τον γνωστό ολλανδό πολιτικό που έπαιαξε σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, η δεύτερη «Αίθουσα Σπύρου Δεσύλλα» από τον επί 18 έτη πρόεδρο της ΕΛΑΙΣ – Unilever στην Ελλάδα και η τρίτη «Αίθουσα Πολ Μπρούερ», παλαιότερου ολλανδού πρέσβη στην Αθήνα ο οποίος εργάστηκε ακούραστα για την πολιτική συνεργασία των δύο χωρών και απεβίωσε πρόωρα στη χώρα μας το 2009.