Τι γίνεσαι, παλιόφιλε;». Η φωνή στο τηλέφωνο με πισωγύρισε τρεις δεκαετίες. Ο Λευτέρης κι εγώ ήμασταν συμμαθητές, μόνο που αυτός έφυγε στη Γερμανία για σπουδές και, λίγο οι καλύτερες συνθήκες εργασίας, λίγο τα θέλγητρα της Σουζάνε, δεν ξαναγύρισε ποτέ. Βλεπόμαστε καμιά φορά τα καλοκαίρια, όταν έρχονται οικογενειακώς για διακοπές, αλλά ομολογώ ότι τα τηλεφωνήματα δεν είναι το φόρτε μας. «Πού οφείλω τη χαρά να σε ακούω;» ρώτησα γεμάτος περιέργεια, για να πάρω μια απάντηση που με έκανε ακόμη πιο περίεργο: «Σε ένα γουρουνάκι την οφείλεις και μάλιστα ψητό!». Η απορημένη παύση μου τον έκανε να δώσει εξηγήσεις: «Ψωνίζαμε με τη Σουζάνε σε ένα διάσημο ντελικατέσεν όταν αντικρίσαμε ένα ολόκληρο μικρό γουρουνόπουλο, ψητό και λαχταριστό. Ξέρεις, από αυτά που παραπέμπουν σε μεσαιωνικά τσιμπούσια βασιλέων και ιπποτών. Θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα και ξέρεις τι μας είπαν; Οτι το γουρουνάκι – ξεκοκαλισμένο παρακαλώ – έρχεται απευθείας από την Ελλάδα!». Ομολογώ ότι με είχαν πιάσει αδιάβαστο και τώρα ήταν η σειρά μου να ζητήσω περισσότερες πληροφορίες. Ετσι, έμαθα ότι επρόκειτο για μικρά γουρουνάκια τα οποία εκτρέφονται ειδικά για το Αλλαντοποιείο του Στρεμμένου στην Ευρυτανία και τα οποία, αφού ξεκοκαλιστούν και γεμιστούν με αρωματικά χόρτα της περιοχής, ψήνονται αργά αργά για μια ολόκληρη νύχτα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

Δεν χρειάζεται να σας πω περισσότερα για να αντιληφθείτε ότι μόλις έκλεισα το τηλέφωνο άρχισα την αναζήτηση αυτού του πολλά υποσχόμενου μεζέ. Ευτυχώς για εμάς, αν και η παραγωγή είναι σχετικά μικρή, δεν φυγαδεύεται ολόκληρη στο εξωτερικό. Μπορείτε να βρείτε την Πορκέτα (όπως την ονομάζει) του Στρεμμένου συσκευασμένη σε μικρές ποσότητες σε εκλεκτά παντοπωλεία. Πρόκειται για μεζέ-λουκούμι! Τη φάγαμε κρύα, τη ζεστάναμε ελαφρώς, τη συνοδεύσαμε με πράσινη σαλάτα και σχεδιάζουμε να παραγγείλουμε μια ολόκληρη για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς που μαζευόμαστε πάντοτε πάνω από 30 άτομα. Θα έχουμε λύσει με τον καλύτερο τρόπο το κυρίως πιάτο και θα χρειάζεται να μαγειρέψουμε μόνο τα συνοδευτικά. Καλό δεν ακούγεται;

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014.