Μια ασπιρίνη την ημέρα μάλλον βλάπτει παρά ωφελεί τις γυναίκες μέσης ηλικίας, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι εκατοντάδες χιλιάδες ζωές παγκοσμίως θα σώζονταν αν οι μεσήλικες λάμβαναν προληπτικώς μια ασπιρίνη την ημέρα, ώστε να κρατήσουν μακριά νόσους όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Συγκεκριμένα για τις γυναίκες είχε προκύψει πως η λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης κάθε δεύτερη ημέρα προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Κίνδυνοι παρά οφέλη για τις γυναίκες κάτω των 65

Ωστόσο, η νέα μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Heart» έδειξε ότι στις γυναίκες κάτω των 65 ετών οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από τα όποια οφέλη.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 27.939 υγιείς γυναίκες ηλικίας τουλάχιστον 45 ετών – όλες οι γυναίκες λάμβαναν μέρος στη μεγάλη αμερικανική μελέτη Women’s Health Study.

Ορισμένες από τις συμμετέχουσες λάμβαναν 100 mg ασπιρίνης κάθε δεύτερη ημέρα ενώ οι υπόλοιπες εικονικό φάρμακο. Στόχος ήταν να φανεί αν η ασπιρίνη μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και καρκίνου.

Τα νέα ευρήματα

Κατά τη διάρκεια της 10ετούς παρακολούθησης κατεγράφησαν 604 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου, 168 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου, 1.832 περιπτώσεις άλλων καρκίνων καθώς και 302 περιστατικά σοβαρής γαστρορραγίας για την οποία απαιτήθηκε νοσηλεία. Σε διάρκεια επιπλέον επτά ετών παρακολούθησης κατεγράφησαν άλλες 107 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου και 1.388 περιπτώσεις άλλων μορφών καρκίνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με τη λήψη εικονικού φαρμάκου, η τακτική λήψη ασπιρίνης συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, καρκίνου του εντέρου και σε ορισμένες γυναίκες και άλλων καρκίνων – ωστόσο η διαφορά ήταν οριακή και όχι στατιστικά σημαντική.

Μεγάλος «εχθρός» η γαστρορραγία

Τα μικρά αυτά οφέλη ωστόσο χάνονταν καθώς τα δύο τρίτα των γυναικών που λάμβαναν το μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο εμφάνισαν γαστρορραγία.

Όπως μάλιστα προέκυψε, ο κίνδυνος γαστρορραγίας αυξανόταν με την ηλικία. Την ίδια στιγμή η ασπιρίνη φάνηκε να έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στον καρκίνο του εντέρου στις μεγαλύτερες γυναίκες – 65 ετών και άνω.

Με βάση τα ευρήματα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στις γυναίκες κάτω των 65 ετών η προληπτική λήψη ασπιρίνης συνδέεται με περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη. «Πρόσφατα ευρήματα μελετών τα οποία ανέφεραν ότι τόσο η ημερήσια λήψη ασπιρίνης όσο και η λήψη του φαρμάκου μέρα παρά μέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου, κυρίως καρκίνου του παχέος εντέρου, αναζοπύρωσαν τη συζήτηση σχετικά με την προληπτική λήψη ασπιρίνης» γράφουν οι ερευνητές και καταλήγουν: «Η λήψη κάθε δεύτερη ημέρα μικρής δόσης ασπιρίνης στο πλαίσιο της πρόληψης, αποδεικνύεται με βάση τα δικά μας ευρήματα, ως αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβής για την πλειονότητα των γυναικών λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη ενάντια στον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου αλλά και τους κινδύνους από την πρόκληση γαστρορραγίας».