Ζανιάς: Πλεόνασμα κεφαλαίων €11 δισ. θα έχουν οι τράπεζες το 2016

Έτοιμο να χρηματοδοτήσει την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Ζανιά

Έτοιμο να χρηματοδοτήσει την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Ζανιά.

Όπως είπε μιλώντας στο Ελληνοτουρκικό φόρουμ που διοργανώνεται την Παρασκευή στην Αθήνα με αφορμή την επίσκεψη Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, με βάση το βασικό δυναμικό σενάριο του stress test της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν το 2016 πλεόνασμα κεφαλαίων 11δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε βασικό δείκτη κεφαλαίων (CET1) 13%, όταν το απαιτούμενο είναι 8%.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά τη βαθειά κρίση που πέρασε η χώρα και που το πλήγωσε πάρα πολύ, ανέκτησε τις δυνάμεις του και είναι τώρα έτοιμο να χρηματοδοτήσει την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας καθώς και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις» επεσήμανε ο κ. Ζανιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξωστρέφεια της οικονομίας θα αποτελεί, εφεξής, σημαντικό πυλώνα της νέας αναπτυξιακής πορείας που ήδη ξεκίνησε στη χώρα.

«Η ανάκτηση των δυνάμεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με τον πιο ανεξάρτητο τρόπο από τα stress tests που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σύμφωνα με τα οποία καμία από τις ελληνικές τράπεζες, που εποπτεύονται από τη ΕΚΤ, δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια» τόνισε ο κ. Ζανιάς.

Και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές τράπεζες, μέσα από συγχωνεύσεις, σημαντικές μειώσεις λειτουργικού κόστους, δύο ανακεφαλαιοποιήσεις καθώς και από την εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν, διαθέτουν αυτήν τη στιγμή μια πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση, η οποία το Q3.14 σε όρους βασικών κεφαλαίων CET1 φτάνει το 15,7%, που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στον τομέα της ρευστότητας ο κ. Ζανιάς υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις είναι πολύ σημαντικές.

Όπως είπε, οι καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί μετά την σημαντική αύξηση που είχαν από τα μέσα του 2012 και το 2013, ενώ έχει υπάρξει πλήρης απαγκίστρωση από τον ELA και η έκθεση στο Ευρωσύστημα μειώθηκε στα 42 δισ. ευρώ από τα 118 δις που ήταν το 2012.

Επιπλέον, πρόσθεσε, η ρευστότητα έχει ενισχυθεί από τις δύο αυξήσεις κεφαλαίων καθώς και από την πρόσβαση που ανέκτησαν οι τράπεζες στη διεθνή αγορά ομολόγων.

Σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, η κερδοφορία επιστρέφει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω μειώσεων του λειτουργικού κόστους, του κόστους του ρίσκου και του κόστους των καταθέσεων, ενώ η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που ξεκίνησε ήδη από την περασμένη Άνοιξη, θα επηρεάσει θετικά την κερδοφορία των τραπεζών μέσω αύξησης των χορηγήσεων δανείων σε βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες ολοένα και θα αυξάνονται καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξη.

«Οι θετικές αυτές εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αγκαλιάσουν οι τράπεζες τις προσπάθειες αύξησης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων και να συμβάλλουν και στην περαιτέρω βελτίωση των διμερών ελληνοτουρκικών οικονομικών σχέσεων» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk