Από το μεσημέρι της Τρίτης 2 Δεκεμβρίου, η Uber ξεκίνησε τη λειτουργία του UberTaxi και στην Αθήνα. Πρόκειται για μια νέα στην ελληνική αγορά, αλλά γνωστή στην αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά εφαρμογή για έξυπνα κινητά μέσω της οποίας μπορεί ο χρήστης να καλέσει εύκολα και δωρεάν ταξί.

Η καινοτόμα και για πολλούς αμφιλεγόμενη πλατφόρμα της Uber που ξεκίνησε το 2009 από το Σαν Φρανσίσκο και σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες της σε 250 πόλεις σε 50 χώρες παγκοσμίως θα συνδέσει τους επαγγελματίες οδηγούς της Αθήνας με τους επιβάτες σε πραγματικό χρόνο με το πάτημα ενός κουμπιού.

Αν και στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη δύο παρόμοιες mobile υπηρεσίες – το Taxibeat και το Taxiplon – η Uber έρχεται να προσθέσει την δική της πλατφόρμα ώστε να προσφέρει στο κοινό έναν εύκολο, ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο για να διασχίσει την πόλη.

«Είναι πολύ καλή η δουλειά που γίνεται ήδη από τις άλλες υπηρεσίες στην Ελλάδα. Εμείς προσφέρουμε μια επιπλέον επιλογή, η Uber είναι μια εταιρεία που γενικά αγαπά τις επιλογές και που σκοπεύει να ανεβάσει την ποιότητα των μετακινήσεων μέσα στην πόλη γιατί το τρίπτυχο για εμάς είναι η ασφάλεια, η ποιότητα και η αξιοπιστία σε ότι αφορά την μετακίνηση με ταξί» εξηγεί στο Βήμα ο επικεφαλής της επέκτασης της Δυτικής Ευρώπης της Uber κ. Αλεξάντρ Ντρουλέρ «μπορούμε να φέρουμε νέες επιλογές και καινούρια πράγματα. Επίσης προσφέρει στους οδηγούς ταξί ένα παγκόσμιο κοινό που χρησιμοποιεί ήδη την εφαρμογή και είναι μια προσπάθεια να φέρουμε το καλύτερο δυνατό στην μετακίνηση μέσα στην πόλη στους κατοίκους της Αθήνας».

Βέβαια η βασική υπηρεσία της Uber στο εξωτερικό εκτός από το UberTaxi και την UberBlack την υπηρεσία με τις λιμουζίνες, είναι το uberX, μια υπηρεσία που συνεργάζεται με μη επαγγελματίες οδηγούς, η οποία έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων τόσο στο εξωτερικό, όσο και εδώ στην Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το υφιστάμενο πλαίσιο.

Όπως όμως εξηγεί στο Βήμα ο επικεφαλής της επέκτασης της Δυτικής Ευρώπης της Uber κ. Αλεξάντρ Ντρουλέρ «Για να είμαστε ξεκάθαροι. Στην Ελλάδα θα λειτουργήσει μόνο το uberTAXI. Αυτό είναι το μόνο πλάνο μας. Η Αθήνα έχει ήδη πάρα πολλά ταξί για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν σωστά και να προσφέρουν στο μεταφορικό έργο. Θέλουμε να προσφέρουμε μια πολύ καλή και θετική εμπειρία βασιζόμενη στο υλικό των επαγγελματιών οδηγών ταξί. Οπότε στο uber taxi θα συμμετέχουν μόνο επαγγελματίες οδηγοί ταξί και ταξί που υπάρχουν και γνωρίζετε σήμερα στην Αθήνα».

Με το uberTAXI, οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί της Αθήνας μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα τους παίρνοντας περισσότερα δρομολόγια και μειώνοντάς παράλληλα το χρόνο αναμονής τους στις πιάτσες.

Όπως σημειώνει και ο κ. Ντρουλέρ η Αθήνα είναι ιδανική για το λανσάρισμα του uberTAXI καθώς διαθέτει περισσότερους από δέκα χιλιάδες επαγγελματίες οδηγούς ταξί έτοιμους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους επιβάτες. Η λειτουργία του uberTAXI αναδεικνύει τη σημασία της αξιοποίησης του υπάρχοντος συστήματος μεταφορών, με την τεχνολογία που φέρνει η Uber να συμπληρώνει τις επιλογές που ήδη υπάρχουν στην Αθήνα.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για το ξεκίνημα της πλατφόρμας uberTAXI στην Αθήνα. Το uberTAXI δίνει στον κόσμο μια εύκολη και αξιόπιστη επιλογή για να κινείται στην πόλη»
δήλωσε με ανακοίνωση του ο Loïc Amadò, εκπρόσωπος της Uber Greece.

«Το uberTAXI ανοίγει την πλατφόρμα και την τεχνολογία της Uber στους επαγγελματίες οδηγούς Ταξί, προσφέροντας περισσότερες επιλογές τόσο σε αυτούς όσο και στους αθηναίους επιβάτες. Με την τάση στις μεταφορές να είναι οι συναλλαγές χωρίς μετρητά, το uberTAXI δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα τους και να προσφέρουν την ποιοτική εμπειρία της Uber στην, γεμάτη ζωή, ελληνική πρωτεύουσα»
συμπληρώνει.

Όπως και στο εξωτερικό η εφαρμογή δεν θα χρησιμοποιεί κέρματα και χαρτονομίσματα για την πληρωμή της διαδρομής, αλλά θα χρεώνονται αυτόματα σε μια προεπιλεγμένη πιστωτική κάρτα που έχει εισαχθεί στην εφαρμογή, κάνοντας ασφαλείς τις πληρωμές τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες.

Που μπορώ να βρω την εφαρμογή

Η εφαρμογή της Uber είναι διαθέσιμη για όλα τα smartphones (iOS, Android, Windows Phones και Blackberry) στα αντίστοιχα ηλεκτρονικά καταστήματα. Οι επιβάτες πρέπει απλώς να κατεβάσουν την δωρεάν εφαρμογή, να δημιουργήσουν τον δικό τους προσωπικό λογαριασμό και να ξεκινήσουν αμέσως τις διαδρομές τους με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η Uber προσφέρει ασφάλεια παρέχοντας στον επιβάτη πληροφορίες όπως η φωτογραφία, το όνομα του οδηγού και ο αριθμός κυκλοφορίας του ταξί ενώ ο επιβάτης έχει και τη δυνατότητα να βλέπει την πορεία του ταξί σε πραγματικό χρόνο καθώς πλησιάζει για να τον παραλάβει. Επίσης οι επιβάτες έχουν πρόσβαση σε έναν ζωντανό χάρτη με GPS τον οποίο μπορούν να μοιραστούν με φίλους ή δικούς τους ανθρώπους ώστε εκείνοι να παρακολουθούν την διαδρομή τους και να σιγουρευτούν ότι θα φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

«Με το Uber ο επιβάτης έχει την πιο ασφαλή επιλογή, την πιο διαφανή και αυτό που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε είναι μια πολύ εμπειρία για την μετακίνηση»
καταλήγει ο κ. Ντρουλέρ.