Τριάντα τρία χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη φορά που το AIDS αναγνωρίστηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1981).

Φόβος, δαιμονοποίηση, στιγματισμός, είναι μόνο μερικές από τις δραματικές συνέπειες που έφερε το ξέσπασμα της παγκόσμιας πανδημίας, που έχει στερήσει τη ζωή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 39 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από AIDS το 2013, σύμφωνα με την UNAIDS, ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους, παρουσιάζοντας μικρή υποχώρηση για όγδοη συνεχή χρονιά, γεγονός που αφήνει μια αχτίδα αισιοδοξίας.
«Για το 2013, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι 35 εκατ. άνθρωποι ζουν με τον ιό του HIV παγκοσμίως, ενώ μέσα στην ίδια χρονιά πρωτομολύνθηκαν 2,1 εκατ. άτομα, με το μεγαλύτερο βάρος να το σηκώνει η υποσαχάρια Αφρική, όπως δυστυχώς συμβαίνει και με τα περισσότερα λοιμώδη νοσήματα, αλλά και με τη φτώχεια, την έλλειψη υγιεινής και νερού» ανέφερε η κυρία Τζένη Κρεμαστινού, πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Σύμφωνα με στοιχεί του ECDC, οι νέες λοιμώξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχονται σε 5,7 ανά 100.000 κατοίκους. Παρουσιάζοντας τα ελληνικά δεδομένα, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, τόνισε πως από το 2000 έως το 2011 ο αντίστοιχος δείκτης νέων μολύνσεων σχημάτιζε σχεδόν ευθεία γραμμή, ξεκινώντας από το 4,7 μέχρι το 5,5, όμως αυτός ξαφνικά εκτοξεύθηκε στο 7,2 το 2013, λόγω της αύξησης των νέων μολύνσεων στους χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών (ΧΕΝ). Μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2014, δηλώθηκαν συνολικά 14.288 λοιμώξεις, με το 82,3% να αφορά άνδρες. Από αυτούς, 3.638 φορείς έχουν εκδηλώσει AIDS, ενώ 6.850 υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Οι θάνατοι ανέρχονται στους 2.471.
«Για το 2012, οι νέες μολύνσεις στη χώρα μας ανάμεσα στους ΧΕΝ ήταν 514, κατατάσσοντάς τους στην πρώτη θέση των κατηγοριών μετάδοσης, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM). Αυτή η εξέλιξη φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, καθώς εφέτος έχουμε μείωση στον αριθμό αυτών των μολύνσεων, βρισκόμαστε όμως ακόμη μακριά από το 2010» επισήμανε. Η συντονισμένη προσπάθεια φορέων και ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της επιδημίας στους ΧΕΝ αποτυπώνεται για μια ακόμα χρονιά στα στοιχεία, από 239 νέες διαγνώσεις το 2013, έχουμε 84 μέχρι και το πρώτο δεκάμηνο του 2014.
Την ίδια τάση μείωσης ακολουθεί πλέον και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, τα οποία από 7,2 ανά 100.000 άτομα το 2013, φαίνεται πως εφέτος θα περιοριστούν σε 5,9. Όμως, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η επιδημία εξακολουθεί να μεταδίδεται σταθερά στη διαχρονικά πρώτη ομάδα επιπολασμού, αυτή των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM), από 290 νέες διαγνώσεις το 2013, έχουμε 281 μέχρι και το πρώτο δεκάμηνο του 2014.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ζωής, κ. Νίκος Στεργίου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη με αφορμή την Ιταλική Προεδρία της Ε.Ε. αλλά και τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη διακήρυξη του Δουβλίνου. «Έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το HIV/AIDS, οφείλουμε να το κάνουμε για όλους τους πληθυσμούς με τον ίδιο τρόπο που σχεδόν εξαλείψαμε την κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί», είπε.
«Το σύστημα που ταλαιπωρεί τους ευάλωτους πληθυσμούς και ειδικά τους ΧΕΝ μπλέκοντάς τους στα γρανάζια της γραφειοκρατίας είναι ένα αποτυχημένο σύστημα. Το Υπουργείο οφείλει να προτεραιοποιήσει τις ανάγκες των ανθρώπων, το σεβασμό των δικαιωμάτων τους και τη δημόσια υγεία», τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η υπεύθυνη διεκδίκησης δικαιωμάτων της ΜΚΟ PRAKSIS, κυρία Μαριανέλλα Κλώκα.
Ο πρόεδρος της ΜΚΟ Θετική Φωνή, κ. Νίκος Δέδες, παρουσίασε πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου (ECDC) στα οποία φαίνεται ότι αν αναλυθεί η πορεία των σταθερών διαγνώσεων στην Ευρώπη, υπάρχουν πληθυσμοί που είναι πιο ευάλωτοι στην επιδημία. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι οι άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες. «Το ποσοστό των θετικών διαγνωσμένων που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή στην Ελλάδα μπορεί να είναι μεγαλύτερο καθώς έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι όσοι τηρούν την αγωγή είναι ελάχιστα μεταδοτικοί», τόνισε παράλληλα.
Χαιρετισμό απηύθυναν η υφυπουργός Υγείας, κυρία Κατερίνα Παπακώστα, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, κ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος, η υπεύθυνη του γραφείου HIV λοίμωξης, κυρία Δήμητρα Παρασκευά, η εκπρόσωπος του 18ΑΝΩ, κυρία Κατερίνα Σαρρημιχάλη, η πρώην υπεύθυνη του γραφείου HIV λοίμωξης του Υπουργείου Υγείας, κυρία Χριστίνα Παναγιωτίδη.