Η «εγκάρδια συνεννόηση» ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της προ δεκαημέρου αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων ποζάρισαν αγκαλιασμένοι στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου

Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της προ δεκαημέρου αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων ποζάρισαν αγκαλιασμένοι στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου. Την ίδια ώρα οι επικεφαλής των δύο συλλόγων κ.κ. Γιάννης Αλαφούζος και Δημήτρης Μελισσανίδης συζητούσαν εγκάρδια στην κεντρική σουίτα, απ’ όπου παρακολούθησαν μαζί το πρώτο ημίχρονο ενός φιλικού αγώνα που έδωσε το στίγμα της νέας τάξης πραγμάτων. Αν μη τι άλλο, τούτες οι εικόνες δεν συνάδουν με το ψυχροπολεμικό κλίμα και τις εντάσεις που συνήθως προκαλούν (και) στους ποδοσφαιρικούς παράγοντες τα παραδοσιακά ελληνικά ντέρμπι. Είχαν προηγηθεί οι περυσινοί εναγκαλισμοί του κ. Αλαφούζου με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδη, οι οποίοι μάλιστα στον μεταξύ τους αγώνα για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος έσπευσαν από κοινού να ηρεμήσουν τους μαινόμενους οπαδούς των ομάδων τους, που είχαν άγρια συμπλοκή.
Η αντιπαλότητα και τα πάθη δεν πρόκειται να εκλείψουν. Αυτή είναι η φύση του αθλήματος άλλωστε. Ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, εντός γηπέδων, ήταν, είναι και θα είναι μεγάλοι αντίπαλοι. Ωστόσο, έξω από αυτά πλέον τους ενώνει ο κοινός αγώνας για την ανατροπή του υπάρχοντος status quo στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αντιπαλότητα με τον Ολυμπιακό
Το γεγονός ότι από τα τελευταία 18 πρωταθλήματα κατέληξαν στον Ολυμπιακό τα 16 εξ αυτών, πολλά εκ των οποίων συνοδεύονται από διαμαρτυρίες, αντιδράσεις και εν γένει σκιές, δημιούργησε το έδαφος για να αναπτυχθεί μια κίνηση που ζητεί αλλαγή σκηνικού. Το αποκαλούμενο ποδοσφαιρικό προϊόν έχει πάψει πια να είναι ανταγωνιστικό. Το καταδεικνύουν οι ολοένα και πιο άδειες εξέδρες, η απομάκρυνση των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων από τα γήπεδα, αλλά και επιχειρηματιών οι οποίοι ενεπλάκησαν με θέρμη στο σπορ, αλλά αποχώρησαν άρον-άρον και πλήρως απογοητευμένοι από τη στυγνή ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα έρευνα της αγγλικής εφημερίδας «Daily Mail» κατέτασσε το ελληνικό πρωτάθλημα τελευταίο μεταξύ 34 χωρών, ενώ δεν παύουν να καταφθάνουν μαζικά τα alert της UEFA για αγώνες ύποπτους χειραγώγησης.
Πρώτος ο κ. Αλαφούζος ύψωσε το «λάβαρο της επανάστασης» φωνάζοντας για την εύνοια υπέρ του Ολυμπιακού αλλά και «εξυγίανση, ισονομία και αύξηση της ανταγωνιστικότητας στο ποδόσφαιρο», ενώ σύντομα βρήκε ως συμπαραστάτη τον κ. Σαββίδη, ο οποίος με κάθε ευκαιρία τόνιζε ότι «δεν ήρθα να επενδύσω για να με κλέβουν».
Η επάνοδος στα δρώμενα της ΑΕΚ του κ. Μελισσανίδη, ο οποίος βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Βαγγέλη Μαρινάκη και εξαρχής δήλωνε αποφασισμένος να ρίξει «τη χούντα του ελληνικού ποδοσφαίρου», έφερε στον μοναχικό δρόμο των επικεφαλής του Τριφυλλιού και του Δικεφάλου έναν πανίσχυρο σύμμαχο.
Τα πρώτα αναγνωριστικά ραντεβού μεταξύ των τριών επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για το γκρέμισμα αυτού που στη γλώσσα του ποδοσφαιρόκοσμου αποκαλείται «παράγκα». Ακόμη και μέσω τηλεδιάσκεψης επικοινώνησαν οι κ.κ. Μελισσανίδης, Αλαφούζος και Σαββίδης προκειμένου να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους αλλά και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους στο μέτωπο κατά του παραποδοσφαίρου, ενώ σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται τα νομικά επιτελεία και στενοί συνεργάτες τους με στόχο την εξεύρεση του νομικού πλαισίου πάνω στο οποίο θα βασιστεί η αλλαγή.

Απέναντι στο κατεστημένο
Οπως τονίζεται από όλες τις πλευρές, «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να γίνει η ανατροπή και να εξυγιανθεί το ποδόσφαιρο». Την ίδια στιγμή όμως αναγνωρίζουν ότι κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι το έργο τους, αφού θεωρούν ότι απέναντί τους βρίσκεται ένα βαθιά ριζωμένο ποδοσφαιρικό κατεστημένο, που έχει ως αφετηρία την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και εκτείνεται στη διαιτησία, στην αθλητική Δικαιοσύνη, στις ποδοσφαιρικές Ενώσεις, αλλά και στις νοοτροπίες παραγόντων, ιδιοκτητών και προέδρων ΠΑΕ που θα δώσουν μάχη για να διατηρήσουν τα κεκτημένα.


Στο ίδιο έργο θεατές
Νέο μπρα ντε φερ κυβέρνησης – ΕΠΟ

Το αντιπολιτευτικό μπλοκ των τριών έχει κατασταλάξει πως το κλειδί για την ανατροπή στο ποδόσφαιρο βρίσκεται στον έλεγχο της ΕΠΟ και δευτερευόντως της Σούπερ Λίγκας που αποτελεί κυρίως έναν οικονομικό συνεταιρισμό. Εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειές τους ώστε μεσοπρόθεσμα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την αλλαγή (ακόμη και ανατροπή) ηγεσίας στην ομοσπονδία. Πρόσφατα έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Γιώργου Καραγκούνη ως υποψήφιου μελλοντικού προέδρου, κάτι που (ανεξαρτήτως αν μπορεί να συμβεί) δείχνει την τάση για είσοδο νέων και άφθαρτων προσώπων σε διοικητικές θέσεις.
Φαίνεται όμως ότι οι κ.κ. Μελισσανίδης, Αλαφούζος και Σαββίδης βρήκαν έναν ακόμη σύμμαχο στην προσπάθειά τους για ανατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος στην ΕΠΟ, καθώς το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που καταρτίστηκε υπό τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανό και τέθηκε μεσοβδόμαδα προς διαβούλευση έρχεται για να συνταράξει το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού αγγίζει το μέχρι πρότινος αδιαπραγμάτευτο αυτοδιοίκητο.
Εν ολίγοις, αλλάζει το εκλογικό σύστημα στην ΕΠΟ δίνοντας δικαίωμα ψήφου σε όλα τα σωματεία και όχι μόνο στις ποδοσφαιρικές Ενώσεις, περιορίζει τη χρονική διάρκεια της θητείας των μελών του διοικητικού συμβουλίου βάζοντας τέλος στους «αιώνιους παράγοντες», παίρνει τον έλεγχο της διαιτησίας από την ομοσπονδία, ενώ αλλάζει και ο τρόπος σύνδεσης των ΚΕΔ. Σε επίπεδο αθλητικής Δικαιοσύνης προβλέπεται ενιαία ρύθμιση της σύστασης και λειτουργίας δικαιοδοτικών οργάνων και καθιέρωση γενικών αρχών για τη διεξαγωγή των πειθαρχικών διαδικασιών, ενώ τα δικαιοδοτικά όργανα θα απαρτίζονται από συνταξιούχους ανώτερους δικαστές. Μάλιστα, δεν θα επιτρέπεται να μετέχουν σε ΔΣ ομάδων και ομοσπονδιών πρόσωπα κατά των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Κι αυτό θα ισχύει μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Ηδη η ΕΠΟ αντιδρά έντονα. Οι ανώτατες ποδοσφαιρικές αρχές FIFA και UEFA ενημερώθηκαν σχετικά και απειλούν με βαριές κυρώσεις, όπως είναι ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από κάθε διεθνή διοργάνωση. Το έργο όμως δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενο και το έχουμε ξαναδεί επί των ημερών αρκετών υφυπουργών Αθλητισμού, οι οποίοι εν τέλει δεν τόλμησαν να πειράξουν το περιβόητο αυτοδιοίκητο. Γι’ αυτό και το βασικό ζητούμενο είναι αν η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk