Μιχάλης Σάλλας: Θα εκλείψει σύντομα η αβεβαιότητα

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Οπως εκτίμησε, η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα «θα εκλείψει πολύ σύντομα». Ο κ. Σάλλας υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Χρειάζεται σύνεση από όλους μας. Η Ελλάδα έχει κάνει τις μεγάλες της επιλογές, ξέρει πού ανήκει». Και πρόσθεσε ότι «τα συμφέροντα, ευρωπαϊκά και ελληνικά, είναι ταυτισμένα». Αναφερόμενος στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα τόνισε ότι «στη φάση που είναι η όλη διαδικασία ασφαλώς και έχει αρκετά τεχνικά και νομικά προβλήματα, που θα πρέπει να επιλυθούν ούτως ώστε να διευκολύνουν τις επόμενες φάσεις στο μέλλον».
Επίσης ο κ. Σάλλας πρότεινε την επείγουσα διαμόρφωση και εφαρμογή εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, με τη συμμετοχή πολιτείας και επιχειρήσεων. Το νέο σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – φορολογική μεταρρύθμιση μεγάλης κλίμακας, η οποία να προβλέπει πάγιο και σταθερό φορολογικό σύστημα με ρήτρες 15ετούς ισχύος και με τη σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, ώστε από 26% να περιορισθούν στο 16% σε μία 5ετία. Επιπλέον, το νέο σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, π.χ. με υπαγωγή των ΚΕΠ σε ανεξάρτητη Αρχή και αναβάθμισή τους, και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, π.χ. με τη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων για την εξέταση οικονομικών και φορολογικών υποθέσεων, με τη θέσπιση χρόνου εκδίκασης και με υψηλά παράβολα για τους ενάγοντες ώστε να αποφεύγονται οι άνευ σοβαρού λόγου δικαστικές προσφυγές. Επισήμανε επίσης την ανάγκη για άμεση αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για έργα που συνδέονται με ιδιωτικοποιήσεις και παραχωρήσεις υποδομών. «Επείγει οι διαδικασίες να επιταχυνθούν ώστε να δημιουργηθούν άμεσα θέσεις εργασίας, νέα εισοδήματα και αύξηση του ΑΕΠ, καθώς στην παρούσα φάση μόνο οι υποδομές μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο της κινητήριας δύναμης της ανάπτυξης» επισήμανε.
ΑΓΗΣ ΜΑΡΚΟΥ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk