Ο κυβερνήτης του Μιζούρι των ΗΠΑ, κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ενεργοποίησε την Εθνοφρουρά, εν όψει της ανακοίνωσης της δικαστικής απόφασης για το εάν θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του αστυνομικού για τη δολοφονία του νεαρού μαύρου Μάικλ Μπράουν, στο Φέργκιουσον.

Ο θάνατος του Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου από τα πυρά του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον πυροδότησε δύο εβδομάδες βίαιων επεισοδίων στο Φέργκιουσον.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Ουίλσον άνοιξε πυρ αφού είχε δεχθεί επίθεση και αφού ο 18χρονος Μπράουν είχε επιχειρήσει να του κλέψει το υπηρεσιακό του όπλο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Μπράουν ήταν άοπλος και δέχθηκε τα πυρά ενώ είχε τα χέρια του ψηλά.

Στο διάταγμα που εξέδωσε, ο κυβερνήτης Τζέι Νίξον αναφέρει ότι έλαβε την απόφαση να κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης διότι «υπάρχει ενδεχόμενο να ξεσπάσουν εκτεταμένες ταραχές», ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της απόφασης και τα ευρήματα των ερευνών οι οποίες διεξήχθησαν σε πολιτειακό και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η απόφαση, όπως είπε, αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Εξάλλου ο δήμαρχος της πόλης Σεντ Λούις, Φράνσις Σλέι, δήλωσε ότι θα αναπτυχθούν δυνάμεις της Εθνοφρουράς σε ρόλο υποστηρικτικό της αστυνομίας και ότι η Εθνοφρουρά θα έχει «δευτερεύοντα ρόλο» και δεν θα αναλάβει τη «φρούρηση της πρώτης γραμμής», ή το να «αντιμετωπίσει διαδηλωτές».