«Μαξιλάρι» για ώρα ανάγκης από τις τράπεζες

Με στόχο τη δημιουργία όσο το δυνατόν μεγαλύτερων κεφαλαιακών «μαξιλαριών» οι

Με στόχο τη δημιουργία όσο το δυνατόν μεγαλύτερων κεφαλαιακών «μαξιλαριών» οι τραπεζικές διοικήσεις επιταχύνουν την εφαρμογή των επιχειρησιακών τους σχεδίων, μετά την επιτυχία τους στα πανευρωπαϊκά stress tests.
Μπορεί από τη συγκεκριμένη δοκιμασία να μην προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες που να αναγκάζουν τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα σε νέες εκδόσεις μετοχών, οι επιδόσεις τους ωστόσο από εδώ και στο εξής μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία από τις 4/11 είναι ο νέος επόπτης τους.
Το αν θα προκύψει ανάγκη για νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα εξαρτηθεί από την πορεία εφαρμογής των πλάνων αναδιάρθρωσης που υποβλήθηκαν μετά τις ασκήσεις προσομοίωσης στην Ευρωτράπεζα.
Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, εάν οι αρμόδιες ομάδες παρακολούθησης των εγχώριων πιστωτικών ομίλων διαπιστώσουν απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί σε αυτά τα σχέδια, είναι σίγουρο ότι θα ζητήσουν την ανάληψη επιπρόσθετων πρωτοβουλιών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζίτες επιδιώκουν να φέρουν όσο το δυνατόν πιο μπροστά επί μέρους δράσεις, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας άμεσα.
Με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα «μαξιλάρια», τα οποία θα μπορούν να διατηρήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους σε επίπεδα μακριά από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, ακόμη και στην περίπτωση που η πορεία ανάκαμψης στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία ανατραπεί, είτε λόγω των πολιτικών εξελίξεων ή άλλων εξωγενών παραγόντων.
Ενδεικτική αυτής της στρατηγικής είναι η πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει στο α’ δίμηνο του 2015 στην πώληση του 27% της τουρκικής Finansbank έναντι ποσοστού 20% που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Οπως τονίζουν πηγές από τη διοίκησή της, παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει πίεση από τις αρχές για αυτή την κίνηση, η Εθνική Τράπεζα θέλει να εκμεταλλευτεί την αυξημένη ζήτηση για μετοχές της θυγατρικής της προκειμένου να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας.
Μάλιστα, δεν αποκλείουν τελικώς το ποσοστό της Εθνικής στη Finansbank, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν καλύτερα του αναμενόμενου, να διαμορφωθεί υψηλότερα του στόχου για 60% στο τέλος του 2015, όπως αυτός αποτυπώνεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου.
Την ενίσχυση της κερδοφορίας από την ερχόμενη χρονιά μέσω της μείωσης των δαπανών επιδιώκει και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, με τη δεύτερη τους τελευταίους 13 μήνες εθελούσια έξοδο που υλοποιεί.
Μετά την αποχώρηση περισσότερων από 2.000 εργαζομένων της το περυσινό φθινόπωρο, ο όμιλος επιχειρεί νέα μείωση στο μισθολογικό της κόστος, τα οφέλη της οποίας θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα του 2015.
Μειώνονται πάλι τα επιτόκια

Την ίδια στιγμή, επιταχύνεται η μείωση του κόστους των καταθέσεων. Το τελευταίο δεκαήμερο βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος κύκλος περικοπών στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων.
Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να επιδράσουν καταλυτικά στα καθαρά έσοδα από τόκους στη νέα χρήση, καθώς θα μειώσουν το κόστος άντλησης ρευστότητας μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων που θα συναφθούν τους επόμενους μήνες.
Πλέον, οι μέσες αποδόσεις βρίσκονται πολύ κοντά στον στόχο του 1,50% που είχε εξαρχής τεθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τις στοχευμένες μειώσεις στα ήδη πολύ χαμηλά επιτόκια των προϊόντων πρώτης ζήτησης, θα ενισχύει σημαντικά την οργανική τους κερδοφορία.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk