Ρύθμιση με δόσεις για κάθε πορτοφόλι από την Εφορία

Μία ακόμη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών – που παρ’ ολίγον να «καεί» προτού ακόμη εφαρμοστεί – θα είναι από την ερχόμενη εβδομάδα στη διάθεση 3.734.031 φυσικών και νομικών προσώπων

Μία ακόμη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών – που παρ’ ολίγον να «καεί» προτού ακόμη εφαρμοστεί – θα είναι από την ερχόμενη εβδομάδα στη διάθεση 3.734.031 φυσικών και νομικών προσώπων που ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο ύψους 70 δισ. ευρώ ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν και σε βάθος χρόνου να απαλλαγούν από το βάρος της Εφορίας.
Η εν λόγω ρύθμιση προσφέρει τη δυνατότητα να αποπληρώσει κάποιος τις οφειλές του ως 72 ή 100 δόσεις με γενναία διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα γίνουν αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής οδού (www.gsis.gr) και θα πρέπει να υποβληθούν ως τις 31 Μαρτίου 2015.
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας την περασμένη Παρασκευή, από τη νέα ρύθμιση εξαιρούνται η 2η δόση ΕΝΦΙΑ εφόσον είναι ληξιπρόθεσμη και τέσσερις δόσεις ΕΝΦΙΑ (Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου) που ακόμη δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες αλλά είναι βεβαιωμένες. Επίσης, εξαιρείται η 3η δόση του φόρου εισοδήματος που λήγει 30 Νοεμβρίου.
Τι μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72 ή 100 δόσεων; Οι οφειλές που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες ως την 1η Οκτωβρίου 2014, η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ που έληξε 30 Σεπτεμβρίου και έμεινε απλήρωτη, οι δύο από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος εφόσον είναι απλήρωτες.
Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να γίνει από 12 ως 100 δόσεις, ανάλογα με την οφειλή και το ποσοστό έκπτωσης προσαυξήσεων που επιθυμεί ο οφειλέτης. Οσο περισσότερες δόσεις τόσο μικρότερη η έκπτωση. Μάλιστα στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης παρέχεται πλήρης απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ στις 72 δόσεις η έκπτωση είναι 20%. Επίσης, το επιτόκιο προσαυξήσεων μειώνεται από το 8,75% σε 4,56%. Παράλληλα, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα και να ανασταλούν η ποινική διαδικασία και η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για όσο διάστημα παραμένουν συνεπείς στους όρους της.

Παραδείγματα

1. Ληξιπρόθεσμο χρέος σε 36 δόσεις:
Εστω φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμο χρέος στην Εφορία στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, 2.000 ευρώ συν προσαυξήσεις 1.000 ευρώ. Το συνολικό χρέος των 3.000 ευρώ μπορεί να ρυθμιστεί σε 36 δόσεις ώστε να διαγραφεί το 70% των προσαυξήσεων, δηλαδή τα 700 ευρώ. Το νέο χρέος που θα υπαχθεί στη ρύθμιση είναι 2.300 ευρώ και η μηνιαία δόση θα είναι 63,8 ευρώ συν τις προσαυξήσεις που ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 4,5 ευρώ τον μήνα.
Συνολικά ο οφειλέτης για αρχική οφειλή 3.000 ευρώ θα πληρώσει 2.300 ευρώ συν προσαυξήσεις 2.461 ευρώ σε τρία χρόνια.

2. ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος σε 12 δόσεις:
Εστω φορολογούμενος έχει να πληρώσει τέσσερις δόσεις ΕΝΦΙΑ συνολικού ποσού 1.600 ευρώ και την 3η δόση φόρου εισοδήματος ύψους 900 ευρώ. Η συνολική οφειλή των 2.500 ευρώ με την αρχική ρύθμιση μπορούσε να αποπληρωθεί σε 50 δόσεις των 50 ευρώ η κάθε μία με επιτόκιο 4,56%. Με τη νέα ρύθμιση οι τέσσερις δόσεις ΕΝΦΙΑ και η 3η δόση του φόρου εισοδήματος μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων των 208 ευρώ συν τις προσαυξήσεις με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.

Μείωση των αντικειμενικών αξιών σε όλα τα ακίνητα επιβάλλει το ΣτΕ

Προθεσμία έξι μηνών στο υπουργείο Οικονομικών για την αναπροσαρμογή καθώς οι εμπορικές τιμές έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 33%

Προθεσμία έξι μηνών έδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αναπροσαρμόσει – κατ’ ουσίαν να μειώσει – τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα καθώς από το 2011 ως σήμερα οι εμπορικές τιμές τους έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο.

Το ΣτΕ στο μεταξύ από προσφυγή 13 πολιτών οι οποίοι ως φορολογούμενοι ζητούσαν να εφαρμοστεί ο νόμος για την ανά διετία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επί των οποίων υπολογίζονται όλες οι φοροεπιβαρύνσεις (φόρος μεταβίβασης, κληρονομιών, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) καταδίκασε τη στάση του υπουργείου Οικονομικών να διατηρεί «παγωμένες» τις τιμές για φοροεισπρακτικούς λόγους. Και αποφάσισε η Ολομέλεια να συνέλθει εκ νέου έτσι ώστε να διαπιστώσει αν το υπουργείο Οικονομικών έχει συμμορφωθεί ή όχι για να εκδώσει οριστική απόφαση.
Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ’ αριθμόν 4003/2014 απόφασή της έκρινε ότι: «Υφίσταται παράνομη παράλειψη της διοίκησης να προβεί στην επιβαλλόμενη από το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 έκδοση απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας. Η παράλειψη αυτή συντελέστηκε με την πάροδο εύλογου χρόνου από την παρέλευση διετίας από την αναπροσαρμογή των τιμών του έτους 2007».
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας ουσιαστικά τονίζουν ότι κανονικά έπρεπε να ακυρώσουν αναδρομικά την παράλειψη της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, αλλά σταθμίζοντας το συμφέρον των πολιτών και το έντονο δημόσιο συμφέρον, που θα πλήξει αιφνιδιαστικά τα έσοδα του κράτους με την έκδοση μιας αρνητικής απόφασης, δίνουν την εξάμηνη αυτή προθεσμία στο υπουργείο Οικονομικών για να προβεί στην επίμαχη αναπροσαρμογή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk