Αντιμέτωπους θα φέρει τους ηγέτες της Δύσης και τον Βλαντιμίρ Πούτιν η σύνοδος κορυφής της G20 το Σαββατοκύριακο στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, η οποία αναπόφευκτα θα επισκιαστεί από το σκηνικό πολέμου που στήνεται στην ανατολική Ουκρανία. Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ θα έχει ο Πούτιν, ο οποίος αναχωρεί για την Αυστραλία προειδοποιώντας ότι οι κυρώσεις της Δύσης πλήττουν την παγκόσμια οικονομία.

Η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία έχει επί της ουσίας καταρρεύσει και ρωσικές στρατιωτικές φάλαγγες με βαρέα όπλα και εναέρια συστήματα άμυνας έχουν εισέλθει στις ανατολικές επαρχίες, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, τον ΟΑΣΕ και το Κίεβο.

Η Ουκρανία έχει θέσει τις δυνάμεις της σε θέσεις μάχης για ενδεχόμενη επίθεση των φιλορώσων αυτονομιστών, με τον πρωθυπουργό της Αρσένι Γιάτσενιουκ να δηλώνει την Παρασκευή μπροστά στους δημοσιογράφους πως ύψιστη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού είναι η συγκρότηση ενός στρατού αρκετού ισχυρού για να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα.

Η νέα κλιμάκωση έχει επαναφέρει στο «κόκκινο» την ένταση στο διπλωματικό πεδίο, με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες να έχουν καλέσει ήδη σε επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

Η συμμετοχή Πούτιν στη σύνοδο της G20 έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την Αυστραλία, καθώς θρήνησε 38 πολίτες της στην κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysian Airlines επάνω από την Ουκρανία -κατάρριψη για την οποία η Ρωσία κατηγορήθηκε για συνέργεια.

Η τοπική εφημερίδα Courier Mail στο Μπρισμπέιν του Κουίνσλαντ κυκλοφόρησε την Παρασκευή με πρωτοσέλιδο μήνυμα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν: «Αγαπητέ κ. Πούτιν, σας ευχαριστούμε που επισκέπτεστε το Μπρισμπέιν για την G20. Αλλά πριν ξεκινήσει η σύνοδος, υπάρχει μία λέξη που θέλει να ακούσει ο λαός της Αυστραλίας: Συγγνώμη».

Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε πως στο περιθώριο της συνόδου ο Φρανσουά Ολάντ θα έχει συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax ο ρώσος πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί κατ’ ιδίαν στο Μπρισμπέιν και με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Εν όψει της έναρξης των εργασιών της συνόδου, ο Πούτιν αρνήθηκε ότι υπάρχει ρήξη στις σχέσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ. Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, δήλωσε ότι «δεν έχει παρατηρήσει κάποια ρήξη», προσθέτοντας ότι η πολιτική του υπαγορεύεται «από το εθνικό συμφέρον της Ρωσίας, και όχι από προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες».

Η γερμανίδα καγκελάριος άφησε να εννοηθεί νωρίτερα εντός της εβδομάδας ότι τάσσεται υπέρ της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων στους ηγέτες των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν προχώρησε περαιτέρω συνηγορώντας υπέρ νέου γύρου κυρώσεων κατά της Μόσχας -η οποία σταθερά επιμένει ότι ούτε υπονομεύει, ούτε τορπιλίζει την εκεχειρία, και δεν έχει στείλει στρατεύματα και οπλισμό προς υποστήριξη των αυτονομιστών.

Από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε την Παρασκευή ότι την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να μεταβεί στη Μόσχα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ για συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία αφού πρώτα επισκεφθεί το Κίεβο.

Στο Μπρισμπέιν, οι εργασίες της συνόδου κορυφής της G20 επρόκειτο να επικεντρωθούν στην ώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, στην θωράκιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και στον αποκλεισμό των διόδων φοροδιαφυγής για τις μεγάλες πολυεθνικές.

Ωστόσο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων της οικονομικής ατζέντας συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των χωρών του Apec (Οικονομική Συνεργασία Ασίας -Ειρηνικού) στο Πεκίνο, στο προσκήνιο αναμένεται να έλθουν τα θέματα ασφάλειας και ειδικά η Ουκρανία υπό το βάρος των νέων εξελίξεων.

Στο Μπρισμπέιν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συζητήσει το θέμα της Ουκρανίας με τους ευρωπαίους συμμάχους του, την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε την Παρασκευή μη αποδεκτές τις ρωσικές ενέργειες, απευθύνοντας προειδοποίηση για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ κατά της Μόσχας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του προειδοποίησε πριν αναχωρήσει για το Μπρισμπέιν ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν θα πλήξουν μόνο τη Ρωσία, αλλά την παγκόσμια οικονομία, λέγοντας επίσης ότι παραβιάζουν τις εμπορικές συμφωνίες και μόνο ο ΟΗΕ είχε δικαίωμα να τις επιβάλλει.

Μιλώντας στο πρακτορείο Tass, ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρισε τις ΗΠΑ για υπονόμευση των διεθνών εμπορικών θεσμών που οι ίδιες έχουν δημιουργήσει, λέγοντας ότι οι κυρώσεις «είναι σφάλμα που ελπίζει ότι θα διορθωθεί».

Και συνέχισε λέγοντας ότι το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και τα μέτρα που απαγορεύουν την πρόσβαση ρωσικών επιχειρήσεων στις δυτικές αγορές και την τεχνολογία παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο,, εφόσον «μόνο τα Ηνωμένα Έθνη έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν τέτοιες κυρώσεις».

Παραβιάζουν επίσης τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου, την οποία οι ίδιες οι ΗΠΑ δημιούργησαν, κατά τον ρώσο πρόεδρο, ο οποίος πάντως ανέφερε ότι δεν θα θέσει το ζήτημα των κυρώσεων στις συνομιλίες στο Μπρισμπέιν διότι «δεν έχει νόημα».

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη