Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν ένα νεαρό άστρο γύρω από το οποίο έχουν αρχίσει να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία πλανητών. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το σύστημα αυτό έχει κοινά χαρακτηριστικά με το δικό μας ηλιακό μας σύστημα.

Εντυπωσιακό

Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα οι οποίοι εντόπισαν το άστρο HD 95086 που βρίσκεται σε απόσταση 295 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό της Τρόπιδος. Χρησιμοποιώντας τα διαστημικά τηλεσκόπια Spitzer και Herschel οι ερευνητές συνέλεξαν μια σειρά από δεδομένα που μαζί με προσομοιώσεις που πραγματοποίησαν έδειξαν ότι γύρω από το άστρο έχουν σχηματιστεί δύο δίσκοι κοσμικής ύλης (σκόνης, αερίων). Επιπλέον το άστρο και οι δίσκοι περιβάλλονται από ένα τεράστιο «φωτοστέφανο» σκόνης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα υπό διαμόρφωση πλανητικό σύστημα όμως, αυτό που κάνει ξεχωριστό το συγκεκριμένο, είναι ότι σύμφωνα με τους ερευνητές έχει κοινά χαρακτηριστικά με το ηλιακό μας σύστημα. «Πιστεύουμε ότι στο HD 95086 βλέπουμε την εικόνα του ηλιακού μας συστήματος όταν αυτό ήταν μόλις 10-20 εκ. ετών» αναφέρει η Κέιτ Σου, επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έχει ήδη σχηματιστεί (τουλάχιστον) ένας πλανήτης στο νεαρό σύστημα και κάνουν λόγο για έναν γίγαντα αερίου πέντε φορές μεγαλύτερο από τον Δία. Πιστεύουν επίσης ότι στο σύστημα έχει σχηματιστεί μια ζώνη αστεροειδών παρόμοια με τη ζώνη Kuiper στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Οπως είναι ευνόητο, η ανακάλυψη είναι σημαντική επειδή η παρατήρηση του συστήματος θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού και της εξέλιξης των πλανητικών συστημάτων γενικότερα και του δικού μας ειδικότερα. Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας που διεξάγεται στην Αριζόνα.