Διευρύνουν τις πηγές χρηματοδότησης οι ελληνικές τράπεζες

Κινήσεις για την αντικατάσταση των τίτλων που φέρουν κρατική εγγύηση, οι οποίοι έχουν κατατεθεί στην ΕΚΤ προς άντληση ρευστότητας και λήγουν τον ερχόμενο Μάρτιο ετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες.

Κινήσεις για την αντικατάσταση των τίτλων που φέρουν κρατική εγγύηση, οι οποίοι έχουν κατατεθεί στην ΕΚΤ προς άντληση ρευστότητας και λήγουν τον ερχόμενο Μάρτιο ετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες.

Ο λόγος γίνεται για τα ειδικά ομόλογα που εκδόθηκαν από το Δημόσιο το 2008 στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης του τραπεζικού κλάδου, τα οποία χρησιμοποιούνται τα τελευταία έξι χρόνια για τη συμμετοχή στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Με βάση τους κανονισμούς της Ευρωτράπεζας, οι τίτλοι αυτοί δε θα γίνονται αποδεκτοί από τον ερχόμενο Μάρτιο και θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλους.

Η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για αποδοχή τιτλοποιημένων δανείων και από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη τέτοιων εργαλείων.

Οι σχετικές προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από τους συστημικούς ομίλους, οι οποίοι στοχεύουν στη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησής τους.

Πριν από λίγες ημέρες το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε ότι η Alpha Bank σχεδιάζει τιτλοποίηση 35 ναυτιλιακών δανείων με στόχο την άντληση ενός ποσού της τάξης των 510 εκατ. δολαρίων.

«Οι τιτλοποιήσεις αποτελούν μέρος του προγράμματος της Alpha Bank», δήλωσε στο πρακτορείο πηγή από την τράπεζα», προσθέτοντας πως «αποτελούν ένα εργαλείο για τη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης της τράπεζας».

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ στο τέλος Σεπτεμβρίου υποχώρησε στα 42,6 δισ. ευρώ από 44,5 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk