Φλαβονόλες: «Απολαυστικοί» σύμμαχοι υγείας

Οι φλαβονόλες είναι μια υποομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών που ονομάζονται φλαβονοειδή

Οι φλαβονόλες είναι μια υποομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών που ονομάζονται φλαβονοειδή – αποτελούν μάλιστα τα πιο διαδεδομένα φλαβονοειδή. Κυριότεροι εκπρόσωποί τους είναι οι κατεχίνες, οι γαλλοκατεχίνες και οι καμφερόλες. Οι φλαβονόλες βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών τροφίμων, γι’ αυτό και μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στη διατροφή μας. Εκτός από το κακάο και τη μαύρη σοκολάτα, καλές πηγές φλαβονολών είναι τα λάχανα, τα πράσα, τα μπρόκολα, οι πιπεριές, το σπανάκι, τα κρεμμύδια, τα βατόμουρα, τα μήλα, τα μούρα, τα αμύγδαλα, το τσάι, το κόκκινο κρασί κ.ά.


Φίλες της μνήμης

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες φλαβονόλες, οι οποίες περιέχονται στο κακάο και στη σοκολάτα, ανέστρεψαν σε υγιείς ανθρώπους την απώλεια της μνήμης που οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία, όπως ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται άμεσα από μια επιστημονική έρευνα ότι αυτή η φυσιολογική μορφή έκπτωσης της μνήμης όχι απλώς μπορεί να «φρεναριστεί» αλλά ακόμη και να βελτιωθεί αισθητά χάρη στη συγκεκριμένη διατροφική παρέμβαση. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σκοτ Σμολ, καθηγητή Νευρολογίας και διευθυντή του Ινστιτούτου Τάουμπ στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ζήτησαν από 39 υγιείς εθελοντές ηλικίας 50 έως 69 ετών να ακολουθήσουν επί τρεις μήνες διατροφή είτε πλούσια (900 μιλιγκράμ την ημέρα) είτε φτωχή σε φλαβονόλες (10 μιλιγκράμ την ημέρα). Πριν και μετά τη μελέτη οι εθελοντές υποβλήθηκαν τόσο σε απεικόνιση του εγκεφάλου όσο και σε τεστ μνήμης. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι είχαν πάρει πολλές φλαβονόλες στη διάρκεια του τριμήνου εμφάνιζαν τόσο βελτίωση στη λειτουργία του εγκεφάλου τους (ιδίως σε μια περιοχή του ιπποκάμπου, την οδοντωτή έλικα, που σχετίζεται με τη μνήμη) όσο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης (κατά περίπου 25% σε σχέση με όσους δεν είχαν λάβει φλαβονόλες).
Σοκολατοχαπάκια

Μπορεί να μην είναι εξίσου απολαυστικό με το να τρώει κάποιος μια πλάκα σοκολάτας, ωστόσο η λήψη… χαπιών που θα κλείνουν μέσα τους όλα τα καλά της μαύρης σοκολάτας χωρίς τα «κακά» παρελκόμενα (βλέπε ζάχαρη και λιπαρά) ίσως αποδειχθεί σωτήρια ενάντια στα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Υπάρχει μάλιστα σε εξέλιξη μια μελέτη προκειμένου να αποκαλυφθεί αν τα «σοκολατοχαπάκια» μπορούν να προστατεύσουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τα «σοκολατοχαπάκια» περιέχουν θρεπτικά συστατικά σε τόσο μεγάλες ποσότητες ώστε χρειάζεται να καταναλώσει κάποιος ατελείωτες σοκολάτες ώστε να λάβει τις αντίστοιχες ποσότητες. Στη νέα μελέτη διερευνάται η επίδραση των… νόστιμων χαπιών στην καρδιά 18.000 ανδρών και γυναικών από τις ΗΠΑ.
«Οι άνθρωποι τρώνε σοκολάτα επειδή τους αρέσει και όχι επειδή πιστεύουν ότι είναι καλή για την υγεία τους. Η ιδέα της μελέτης μας είναι να κατανοήσουμε αν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τα συστατικά της σοκολάτας χωρίς τη ζάχαρη και τα λιπαρά που αυτή περιέχει και δεν ωφελούν την υγεία» ανέφερε η δρ Τζοάν Μάνσον, επικεφαλής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη.
Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η μεγαλύτερη που θα εξετάσει την επίδραση των φλαβονολών του κακάου στην ανθρώπινη υγεία. Ως σήμερα μικρότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φλαβονόλες του κακάου βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, την ανοχή στην ινσουλίνη, την υγεία των αρτηριών και άλλους δείκτες.
Βοηθοί στα μαθηματικά

Το λύσιμο αριθμητικών προβλημάτων γίνεται ευκολότερο όταν κάποιος πίνει μεγάλες ποσότητες ροφήματος σοκολάτας που περιέχει φλαβονόλες. Επιπλέον η κατανάλωση πολλής σοκολάτας βοηθά κάποιον να μην κουράζεται το ίδιο, ιδίως νοητικά, γεγονός πολύ χρήσιμο για όσους μαθητές και φοιτητές διαβάζουν για εξετάσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης ερευνητών του Πανεπιστημίου Νορθάμπρια.
Εθελοντές που υποβλήθηκαν σε νοητικά τεστ σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις και ήταν πιο ξεκούραστοι αφού είχαν πιει πολλή σοκολάτα (500 mg). Αν και μια τέτοια ποσότητα είναι πολύ μεγάλη για να αποτελεί τμήμα μιας συνήθους διατροφής, οι ερευνητές είπαν ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν σε τακτική βάση φλαβονόλες, που επίσης περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά. Πώς μπορούν τα φυτοχημικά αυτά συστατικά να μας κάνουν… καλύτερα μυαλά; Σύμφωνα με τους ειδικούς, επειδή αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk