Δεν έχει προκύψει, ακόμη, τρίτη ιντιφάντα στην Παλαιστίνη

Ενα σκίτσο που κυκλοφόρησε προ ημερών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ένα αυτοκίνητο σαν κάνη αυτόματου όπλου

Δεν έχει προκύψει, ακόμη, τρίτη ιντιφάντα στην Παλαιστίνη | tovima.gr
TO BHMA – The New York Times
Ενα σκίτσο που κυκλοφόρησε προ ημερών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ένα αυτοκίνητο σαν κάνη αυτόματου όπλου. Η λεζάντα γράφει στα αραβικά «Εξεγερθείτε και Αντισταθείτε ! Ακόμη και με το αυτοκίνητό σας!». Ενα άλλο δείχνει απλά ένα όχημα βαμμένο στο κόκκινο, το λευκό και το πράσινο της παλαιστινιακής σημαίας να χτυπάει δύο άνδρες με το άστρο του Δαβίδ ραμμένο στα μαύρα τους καπέλα.
Αυτή η νέα εκστρατεία απευθύνει έκκληση για μια «Ιντιφάντα με τροχαία», εμπνευσμένη από πρόσφατα επεισόδια στα οποία Παλαιστίνιοι οδηγοί χτύπησαν Ισραηλινούς πεζούς, σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας πάνω από 20. Εντείνει την συζήτηση για το εάν η βία που πλήττει την Ανατολική Ιερουσαλήμ τις τελευταίες εβδομάδες, για μια τοποθεσία στην Παλιά Πόλη ιερή και για τους Εβραίους και για τους Μουσουλμάνους, έχει εξελιχθεί σε τρίτη Ιντιφάντα, ή εξέγερση, από Παλαιστίνιους εναντίον της ισραηλινής κατοχής.

Οι περισσότεροι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ηγέτες και σχολιαστές αρνούνται ότι υπάρχει μια νέα ιντιφάντα, επειδή οι τρέχουσες ταραχές δεν έχουν την συντονισμένη ηγεσία, την δυναμική και την μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις, όπως όταν οι Παλαιστίνιοι πετούσαν πέτρες, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ή όταν έκαναν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Αλλοι λένε ότι η συζήτηση για το κατά πόσον είναι ή δεν είναι αυτή η αρχή της τρίτης ιντιφάντας αποπροσανατολίζει από τις ρίζες και την δυναμική της οργής και της απελπισίας μιας νέας γενιάς.

«Μερικές φορές χρησιμοποιούμε τα εργαλεία του 20ού αιώνα για να αναλύσουμε ένα φαινόμενο του 21ου», λέει η Σιμρίτ Μέϊρ, Ισραηλινή διευθύντρια ενός αραβικού ειδησεογραφικού ιστότοπου, που παρακολουθεί τα παλαιστινιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Εγώ το βλέπω σαν ένα είδος μεταμοντέρνας ιντιφάντας. Ετσι, μπορεί να δούμε περιόδους έντονης βίας, που θα τις διαδέχονται μεγάλες περίοδοι συγκράτησης και ηρεμίας», προσθέτει η Μέϊρ.

Η σπίθα που άναψε την πρώτη Ιντιφάντα, στις 8 Δεκεμβρίου 1987, ήταν ένα ισραηλινό στρατιωτικό φορτηγό που χτύπησε αυτοκίνητα τα οποία μετέφεραν Παλαιστίνιους εργάτες πίσω στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τέσσερις.
Οι κηδείες τους εκείνο το βράδυ εξερράγησαν σε μια τεράστια διαδήλωση, και μέσα σε λίγες μέρες μια νέα οργάνωση, η Ενιαία Εθνική Ηγεσία της Εξέγερσης μοίρασε φυλλάδια καλώντας σε γενικές απεργίες, πολιτική ανυπακοή και μποϊκοτάζ.

Οι περισσότεροι ειδικοί λένε ότι η δεύτερη Ιντιφάντα ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2000, όταν ο Αριέλ Σαρόν, υποψήφιος τότε για την πρωθυπουργία του Ισραήλ επισκέφθηκε το Ορος του Ναού, όπως το ονομάζουν οι Εβραίοι, ή Τέμενος του Βράχου, όπως το ονομάζουν οι μουσουλμάνοι, έναν χώρο ιερό και για τους δύο στην καρδιά της σημερινής σύγκρουσης.

Τα επόμενα χρόνια την βία την κατηύθυνε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ. Περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι και 1.000 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν μέχρι το 2005, ένα τραύμα ακόμα νωπό και στις δύο κοινωνίες.

Υπήρξαν αρκετά δυνάμει εκρηκτικά επεισόδια τους τελευταίους μήνες, όμως η Ινγκριντ Τζαραντάτ Γκάσνερ του Πολιτικού Συνασπισμού για τα Δικαιώματα των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ, λέει ότι οι υποκείμενες συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά.

«Τα πολιτικά κόμματα έχουν αποσυνδεθεί από τον λαό. Το διαχωριστικό τείχος που έχτισε το Ισραήλ μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα, και ο συντονισμός της ασφάλειας μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Οχθη, παρεμποδίζουν την κινητοποίηση. Οι άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν, να κάνουν θυσίες και να αφήσουν την καθημερινή ζωή τους, εάν δεν πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν κάτι» λέει η Γκάσνερ.
Και καταλήγει: «Είναι περισσότερο ξέσπασμα απογοήτευσης και θυμού παρά μια πραγματική εξέγερση, η οποία προϋποθέτει κάποιο συντονισμό και κάποια ηγεσία, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή».
* Η κ. Jodi Rudoren είναι Αμερικανίδα δημοσιογράφος, ανταποκρίτρια της εφημερίδας New York Times στην Ιερουσαλήμ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk