Η υποκρισία της Ευρώπης

Η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει Ιαπωνία γιατί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι σχεδόν εξίσου υπερχρεωμένο με το ιαπωνικό.

Η υποκρισία της Ευρώπης | tovima.gr
Η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει Ιαπωνία γιατί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι σχεδόν εξίσου υπερχρεωμένο με το ιαπωνικό. Στην Ιαπωνία τα τελευταία 20 χρόνια υπερχρεωμένες τράπεζες αφέθηκαν από τους πολιτικούς να «παριστάνουν» τις υγιείς και δεν έκλεισαν ούτε συγχωνεύθηκαν. Σταδιακά έχασαν τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούν την οικονομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα η χώρα να ζει σήμερα με δανεικό χρήμα που τυπώνει μόνη της. Οσοι διαπιστώνουν τις ομοιότητες του ευρωπαϊκού προβλήματος με το ιαπωνικό τέλμα συνιστούν γενναία εξυγίανση των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσα από διασυνοριακές συγχωνεύσεις. Λένε ότι χωρίς πανευρωπαϊκή τραπεζική αναδιάρθρωση δεν θα έρθει η ανάπτυξη, ακόμη κι αν οι… «μεταρρυθμίσεις» κατεβάσουν τους ελληνικούς μισθούς στα 100 ευρώ.
Οι σοβαροί ιστορικοί γνωρίζουν ότι ο καπιταλισμός είναι η διαρκής επανάληψη ενός κύκλου. Στην αρχή οι αξίες εκτινάσσονται και τα δάνεια συσσωρεύονται. Στη συνέχεια οι αξίες καταρρέουν και τα δάνεια διαγράφονται. Και μετά όλα ξεκινούν από την αρχή. Η ιστορία των τελευταίων αιώνων δείχνει ότι τα δάνεια διαγράφονται μόνο όταν τα κράτη είναι ισχυρότερα από τους δανειστές τους. Τότε επιβάλλουν αυτή τη «θυσιαστική» πολιτική, που είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επανάληψη του κύκλου. Οταν οι δανειστές είναι ισχυρότεροι από τις πολιτικές εξουσίες, τότε οι διαγραφές καθυστερούν. Αυτό καταστρέφει τις οικονομίες και δημιουργεί τις συνθήκες για την επικράτηση ακραίων ιδεολογιών που σαρώνουν βασίλεια και δημοκρατίες.
Η ευρωπαϊκή πολιτική εξουσία, κατακερματισμένη ανάμεσα σε εθνικές ηγεσίες, είναι αδύναμη να επιβληθεί σε ένα ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα που χάρη στο ευρώ έγινε ενιαίο και παντοδύναμο. Ποιος θα ενορχηστρώσει την αναγκαία αναδιάρθρωση των 500 τραπεζών της ευρωζώνης; Ποιος θα γίνει ρυθμιστής μεταξύ αντικρουόμενων εθνικών συμφερόντων; Κανένας εθνικός ηγέτης δεν διανοείται να διεκδικήσει ούτε δικαιούται να ασκήσει μια τόσο μεγάλη εξουσία. Γι’ αυτό η ευρωπαϊκή πολιτική τάξη δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα πέρα από το να υποκρίνεται…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk