Αντίστροφη μέτρηση για τις διορθώσεις στο Ε9

Η αντίστροφη μέτρηση για να διορθώσουν περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων λανθασμένα Ε9 και να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για να διορθώσουν περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων λανθασμένα Ε9 και να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ αρχίζει από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται στις 15 Νοεμβρίου να ανοίξει την ειδική εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων.
Ενας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων διαθέτει κενά και ταυτόχρονα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και ενώ θα έπρεπε να είχε υπολογιστεί γι’ αυτούς έκπτωση 20% στον φόρο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν συμπληρώσει σωστά το έντυπο Ε9 και Ε2 και έτσι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν μπόρεσε να αντλήσει τα στοιχεία εκείνα που θα οδηγούσαν σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα συγκεκριμένα ακίνητα.
Οι ιδιοκτήτες είτε δεν είχαν συμπληρώσει στις δηλώσεις Ε9 τις ενδείξεις «κενό» για τα συγκεκριμένα ακίνητά τους είτε δεν είχαν αναγράψει στο Ε9 τους αριθμούς παροχής ρεύματος, ώστε να καταστεί δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων αυτών με το αρχείο της ΔΕΗ για τα κτίσματα των οποίων η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013.
Από τις 15 Νοεμβρίου, που θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή, θα πρέπει να προχωρήσουν είτε στη συμπλήρωση του κωδικού 8 στη στήλη 32, ώστε να δηλώσουν ότι το κτίσμα τους ήταν κενό, είτε στη συμπλήρωση του αριθμού παροχής της ΔΕΗ (στήλες 30 και 31 του πίνακα 1) ή συνδυαστικά στη συμπλήρωση όλων των παραπάνω κωδικών.
Για τα κενά ημιτελή κτίσματα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα προβλέπεται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ. Για να δουν οι φορολογούμενοι την έκπτωση αυτή, θα πρέπει να διορθώσουν το Ε9 και να συμπληρώσουν στον πίνακα 1 του Ε9, στη νέα στήλη 32, τον κωδικό 8 που δηλώνει ότι το ημιτελές κτίσμα είναι κενό.
Ενα από τα συνήθη λάθη που έχουν εντοπιστεί στα έντυπα Ε9 είναι η μη αναγραφή του ορόφου του διαμερίσματος, καθώς και η αναγραφή λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολόγισαν τον φόρο λαμβάνοντας ποσοστό συνιδιοκτησίας 100% που οδηγεί σε υψηλότερο φόρο.
Πολλά λάθη εντοπίστηκαν στα τετραγωνικά του ακινήτου που «φούσκωσαν» τον ΕΝΦΙΑ. Ως επιφάνεια κτίσματος αναγράφεται η καθαρή επιφάνεια των κύριων ή βοηθητικών χώρων, εφόσον υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Η επιφάνεια των ακινήτων αναγράφεται είτε με δυο δεκαδικά ψηφία είτε σε ακέραιο αριθμό, ενώ το ποσοστό συνιδιοκτησίας των ακινήτων με τη χρήση πέντε δεκαδικών ψηφίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk