Ετοιμη να επιβάλει κυρώσεις στο Λουξεμβούργο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις κατά του Λουξεμβούργου εξαιτίας των φορολογικών του πρακτικών, την ώρα που διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν στοιχεία για την ύπαρξη μυστικών φορολογικών συμφωνιών ανάμεσα στο Μεγάλο Δουκάτο και 340 πολυεθνικές εταιρείες.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις κατά του Λουξεμβούργου εξαιτίας των φορολογικών του πρακτικών, την ώρα που διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν στοιχεία για την ύπαρξη μυστικών φορολογικών συμφωνιών ανάμεσα στο Μεγάλο Δουκάτο και 340 πολυεθνικές εταιρείες.

«Εάν υπάρξει δυσμενής απόφαση, το Λουξεμβούργο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για να επανορθώσει», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχινάς , εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου από το 1995 έως το 2013.

Οι φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το «tax ruling» που επιτρέπει στις πολυεθνικές να ελαχιστοποιήσουν τα φορολογικά τους βάρη και στερεί πολλές χώρες από τα φορολογικά τους έσοδα «δεν αποτελεί ιδιατερότητα του Λουξεμβούργου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες το εφαρμόζουν», εξήγησε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου Πιερ Γκραμενιά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε το καλοκαίρι του 2013 έρευνα για να εξετασθεί εάν το Λουξεμβούργο είχε προσφέρει μέσω της πρακτικής του «ruling», μεταμφιεσμένων επιδοτήσεων στον αμερικανικό γίγαντα του Ιντερνετ Amazon και στον ιταλικό όμιλο Fiat. Η έρευνα της Επιτροπής αφορά επίσης την Ιρλανδία με την Apple και την Ολλανδία με τα Starbucks.

Η πρακτική του «tax ruling» είναι νόμιμη και επιτρέπει σε μία εταιρεία να μάθει εκ των προτέρων ποια θα είναι η φορολογική της μεταχείριση από τις φορολογικές αρχές μίας χώρας και να λάβει συγκεκριμένες νομικές εγγυήσεις. Αυτό επηρεάζει τον καταμερισμό των φορολογητέων κερδών της πολυεθνικής μεταξύ των θυγατρικών της που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, γεγονός που της επιτρέπει να μειώσει τις φορολογικές της επιβαρύνσεις.

Η έρευνα βρίσκεται πλέον στα χέρια της ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για την Ανταγωνιστικότητα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία διαδέχθηκε τον Χοακίν Αλμούνια στις αρχές του Νοεμβρίου.

«Εάν η απόφαση είναι δυσμενής, θα αντιδράσει. Σε αυτό χρησιμεύει το κοινοτικό δίκαιο», είπε ο εκπρόσωπος της επιτροπής.

Μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν σήμερα Πέμπτη στοιχεία για την ύπαρξη μυστικών φορολογικών συμφωνιών ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και 340 πολυεθνικές εταιρείες με στόχο την ελαχιστοποίηση των φόρων τους, με βάση έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Οι συμφωνίες αυτές συνομολογήθηκαν ανάμεσα στο 2002 και το 2010 και αντιπροσωπεύουν ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για τις χώρες όπου οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται και καταγράφουν κέρδη, σύμφωνα με την ICIJ και τα μέσα που συνεργάζονται μαζί της, όπως οι εφημερίδες Le Monde, The Guardian, Suddeutsche Zeitung και Asahi Shimbun.

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων είχε αποκαλύψει τον Ιανουάριο τις τοποθετήσεις κινέζων αξιωματούχων σε φορολογικούς παραδείσους.

Στην εξάμηνη έρευνα που πραγματοποίησε με τίτλο «Luxemburg Leaks» ή «LuxLeaks» η ICIJ απέκτησε πρόσβαση σε 28.000 σελίδες εγγράφων του «tax ruling» που δείχνουν πώς οι μεγάλες εταιρείες «βασίζονται στο Λουξεμβούργο και στο χαλαρό φορολογικό ρυθμιστικό του πλαίσιο, για να μεταφέρουν εκεί κέρδη ώστε να μην φορολογηθούν παρά σε πολύ μικρή κλίμακα», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde.

Οι εταιρείες τις οποίες αφορούν οι αποκαλύψεις της ICIJ, ανάμεσά τους οι Apple, Amazon, Verizon, AIG, Heinz, Pepsi, Ikea, Axa, Credit Agricole, Accenture, Burberry, Procter & Gamble, JP Morgan, FedEx, Abbot Labaratories, Deutsche Bank, Macquarie…, εξοικονομούν κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στη δημιουργία μία θυγατρικής, ενός holding ή στην μεταφορά μίας εταιρικής έδρας στο Μεγάλο Δουκάτο με στόχο να καταβάλλουν τους λιγότερους δυνατούς φόρους.

Τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η ICIJ συντάχθηκαν κατά το διάστημα 2002-2010 από την PricewaterhouseCoopers «η οποία τα συνέταξε και διαπραγματεύθηκε τους όρους με τις αρχές του Λουξεμβούργου», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde.

Σόιμπλε: Εχει πολλά να κάνει για να βελτιώσει τις φορολογικές πρακτικές του

«Το Λουξεμβούργο έχει πολλά να κάνει για να βελτιώσει τις φορολογικές πρακτικές τους», δήλωσε, την Πέμπτη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τις αποκαλύψεις, περί μυστικών συμφωνιών ανάμεσα στη χώρα αυτή και 340 πολυεθνικές, που έκανε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, στην οποία συμμετείχε και η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, το μοναδικό ελληνικό μέσο ενημέρωσης.

«Μένουν πολλά να γίνουν», δήλωσε ο γερμανός υπουργός ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ, αναφερόμενος στην έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα από 40 διεθνή μέσα ενημέρωσης και σύμφωνα με την οποία το Μεγάλο Δουκάτο συνήψε φορολογικές συμφωνίες με 340 πολυεθνικές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες οι Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon, AIG και Axa, για να ελαχιστοποιήσει τους φόρους τους, με νόμιμα μέσα.

Ο Σόιμπλε παρουσίασε στους γερμανούς βουλευτές μια συμφωνία με στόχο να εγκαθιδρυθεί ως το 2017-2018 η αυτόματη ανταλλαγή οικονομικών πληροφοριών, η οποία εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο από περισσότερες από 80 χώρες.

Το Λουξεμβούργο περιλαμβάνεται σε μια ομάδα περίπου 50 χωρών, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν και πολλοί φορολογικοί παράδεισοι και οι οποίες δεσμεύθηκαν γραπτώς να θέσουν σε ισχύ αυτό το μέτρο που περιορίζει το τραπεζικό απόρρητο και συνιστά μια αξιοσημείωτη πρόοδο εναντίον της φορολογικής απάτης.

Εντούτοις δεν είναι «μόνο η φορολογική απάτη, υπάρχει επίσης η εκμετάλλευση νόμιμων διατάξεων (για να διαφύγει κανείς από τη φορολόγηση) και αυτό είναι το επόμενο στάδιο», του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk