Οι μετανάστες που προέρχονται από την ΕΕ έχουν εισφέρει 20 δισεκατομμύρια λίρες (26 δισ. ευρώ) στα βρετανικά δημόσια ταμεία την τελευταία δεκαετία, αναφέρει νέα έκθεση που δίδεται στη δημοσιότητα εν μέσω της «εκστρατείας» του Ντέιβιντ Κάμερον για την επιβολή περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση. Η συνεισφορά δε των μεταναστών από τις δέκα χώρες που εντάχθηκαν στο μπλοκ το 2004 ήταν μεγαλύτερη από τα επιδόματα που τους χορηγήθηκαν.

Βάσει της έκθεσης του Κέντρου Έρευνας και Ανάλυσης της Μετανάστευσης του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (University College London), οι Ευρωπαίοι μετανάστες πληρώνουν περισσότερους φόρους σε σχέση με τα χρήματα που αντιστοιχούν στα κοινωνικά επιδόματα που λαμβάνουν.

Οι μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη -οι περισσότεροι στιγματισμένοι και στους οποίους στοχεύει κυρίως η πρόθεση επιβολής «πλαφόν»- έχουν αποφέρει τα πέντε από τα 20 δισεκ. λίρες.

Αυτή η νέα έκθεση παρουσιάζει μια θετική εικόνα της μετανάστευσης, κυρίως αυτής που προέρχεται από την ΕΕ, την ώρα που μια από τις μεγάλες ανησυχίες της συζήτησης για τη μετανάστευση είναι το αν οι μετανάστες συμμετέχουν δίκαια στους φόρους και στη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιδομάτων, σημειώνει ο Κρίστιαν Ντάστμαν, εκ των συντακτών της έρευνας.

Οι μετανάστες από τις 15 χώρες που ανήκουν στον πρώτο κύκλο των χωρών της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, πλήρωσαν κατά 64% περισσότερους φόρους σε σχέση με τα κοινωνικά επιδόματα που έλαβαν.

Όσοι προέρχονται από την κεντρική Ευρώπη συνεισέφεραν κατά 12% περισσότερο σε σχέση με το πόσο κόστισαν, αναφέρει η έκθεση, η οποία επισημαίνει ότι οι μετανάστες αυτοί έχουν και καλύτερο πολιτιστικό υπόβαθρο από τους Βρετανούς, γεγονός που σημαίνει ότι αποφέρουν σε ανθρώπινο κεφάλαιο στην εκπαίδευση το αντίστοιχο του ποσού των 6,8 δισ. λιρών.

Η δημοσίευση της έκθεσης έρχεται την ώρα που μαίνεται η διαμάχη για τη μετανάστευση στη Βρετανία. Αντιμέτωπος με την αύξηση της δημοτικότητας του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, ο Κάμερον επιδιώκει να περιορίσει τη μετανάστευση από τις άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τη θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των προσώπων η οποία ισχύει στην Ένωση, γεγονός το οποίο τον έχει φέρει σε σύγκρουση με τη Γερμανία και την Κομισιόν.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις για το ζήτημα έως τα Χριστούγεννα. Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα, σκέφτεται πολλές λύσεις, από το να σταματήσουν να δίνονται επιδόματα στους μετανάστες από την ΕΕ ως το να τεθούν περιορισμοί στον αριθμό τους.

Ο Κάμερον έχει αναγάγει τον περιορισμό της μετανάστευσης σε κομβικής σημασίας ζήτημα στη συνολική ατζέντα θεμάτων που επιδιώκει να διαπραγματευτεί με την ΕΕ πριν το δημοψήφισμα παραμονής ή εξόδου στην ΕΕ που έχει υποσχεθεί στους Βρετανούς -εφόσον επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές του 2015.