Συνάντηση με τον Αρχηγό της τουρκικής Ακτοφυλακής κ. Χακάν Ουστεμ θα έχει την Πέμπτη ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος.
Η συνάντηση θα γίνει στο Αρχηγείο του Λιμενικού στον Πειραιά και γίνεται στο πλαίσιο της 4ημερης επίσκεψης στην Αθήνα (από 5-8 Νοεμβρίου) του τούρκου αξιωματούχου.
Στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται θέματα συνεργασίας πάνω σε ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας που προέρχονται από τις τουρκικές ακτές.
Κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αρχηγού της τουρκικής Ακτοφυλακής είπε ότι θα συζητηθεί η απευθείας συνεργασία μεταξύ των λιμενικών αρχών των νησιών του βορείου Αιγαίου με τις αντίστοιχες αρχές των τουρκικών παραλίων.
Δηλαδή, όπως είπε, ο έλληνας λιμενάρχης της Χίου, της Μυτιλήνης, της Σάμου σε περίπτωση αντιμετώπισης περιστατικού θα μπορεί να επικοινωνεί τηλεφωνικά άμεσα με τον τούρκο συνάδελφο του και θα συνεργάζονται χωρίς να χρειάζεται η διαδικασία να γίνεται μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και των αρμόδιων αρχών της Αγκυρας.
Επίσης, σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, θα τεθεί και η «πρωτοφανής και επιθετική ενέργεια» όπως χαρακτήρισε την κίνηση της τουρκικής ακταιωρού πριν λίγες ημέρες στο Θρακικό Πέλαγος που χτύπησε ελληνικό αλιευτικό επειδή πέρασε στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Όπως τόνισε ο υπουργός πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό το οποίο όμως δεν μπορεί να γίνεται μεταξύ γειτόνων.