Ο Πέτρος και ο λύκος

Χρειάστηκαν τόσα και τόσα που θα μπορούσαν – και θα έπρεπε – να μην είχαν συμβεί…

Ο Πέτρος και ο λύκος | tovima.gr

Χρειάστηκαν τόσα και τόσα που θα μπορούσαν – και θα έπρεπε – να μην είχαν συμβεί: το θλιβερό μαύρο που ντρόπιασε διεθνώς τη χώρα, τα ΜΑΤ επί μήνες στην Αγία Παρασκευή, οι συχνές μεταβολές διοικήσεων, μέχρι και η αλλαγή της σύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση, ώστε να φτάσουμε σήμερα, τόσον καιρό μετά, στο να αποκτήσει η λεγόμενη δημόσια τηλεόραση μια νέα διοίκηση με σταθερό ορίζοντα και με ευθύνη να την καταστήσει, επιτέλους, αντάξια του ρόλου της.

Οποιος γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία αλλά και τις παθογένειες αυτού του δεινοσαυρικού οργανισμού που υπήρξε η ΕΡΤ, γνωρίζει και την ιστορία των ανθρώπων της. Γνωρίζει λοιπόν ότι ο νέος πρόεδρος της δημόσιας τηλεόρασης, ο Πέτρος Μάης, είναι ο άνθρωπος που θα έπρεπε να έχει όχι τώρα αλλά εδώ και πολύ καιρό αναλάβει τις τύχες του πολύπαθου αυτού οργανισμού.

Δημόσιος λειτουργός «παλαιάς κοπής», από εκείνους που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, ο Πέτρος Μάης πρέπει να έχει… χαλάσει πολλές «δουλειές» διαφόρων στα πολλά χρόνια που βρέθηκε σε επιτελικές θέσεις στην παλιά ΕΡΤ.

Ούτε οι διάφοροι πολιτικοί πάτρωνες, ούτε, πολύ περισσότερο, τα διάφορα αρπακτικά, ήθελαν ποτέ να τον βρουν στο δρόμο τους. Αγύριστο κεφάλι, με το νόμο για ευαγγέλιο πλάι πλάι με την αγωνία για το συμφέρον και την αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης, κάθε άλλο παρά αρεστός υπήρξε σε πολλούς όλα αυτά τα χρόνια. Συνήθως ήταν ένα πρόβλημα…

Ταυτόχρονα, άνθρωπος της γνώσης, του διαβάσματος, της μελέτης της ιστορίας και της συνακόλουθης με αυτήν αίσθησης ευθύνης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πέτρος Μάης, σε μία χώρα που θα σεβόταν περισσότερο τον εαυτό της, θα είχε αναλάβει αυτό το ρόλο εδώ και πολύ καιρό, προλαβαίνοντας πολλά από τα δεινά που εν τω μεταξύ επήλθαν.

Οσοι λοιπόν γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ξέρουν ότι δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή γι αυτή την άχαρη και ενδεχομένως από πριν ναρκοθετημένη αποστολή που τώρα αναλαμβάνει ο Πέτρος Μάης. Γνωρίζουν όμως, ταυτόχρονα, τόσο την τιμιότητά του, όσο και το πείσμα και τις ικανότητές του.

Γι αυτό και η αναμέτρηση με το «τέρας», σε όλες του τις εκφάνσεις (τους κάθε λογής απατεώνες, τους πολιτικούς «ιδιοκτήτες», τους «τζιχατζιστές» συνδικαλιστές κοκ) θα είναι, αν μη τι άλλο, συναρπαστική.

Δεν θα είναι μία «αναμέτρηση» όπως εκείνη του «Πέτρου και του λύκου», το αριστούργημα του Προκόβιεφ. Αυτός ο «λύκος» με τα πολλά κεφάλια που αποκαλούμε δημόσια τηλεόραση, είναι ένα τέρας που όμοιό του ίσως δεν έχει υπάρξει άλλο στο έτσι κι αλλιώς από πάνω μέχρι κάτω στρεβλό ελληνικό κράτος.

Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει σήμερα αν θα τα καταφέρει τελικά ο Πέτρος Μάης να νικήσει αυτόν τον «λύκο», το «τέρας» της Μεσογείων και να θέσει επιτέλους τα θεμέλια για μια αληθινά δημόσια, ευρωπαικού τύπου, τηλεόραση με σεβασμό στον πολίτη, στην αλήθεια, την ενημέρωση, τη γνώση, τον πολιτισμό και, επίσης, στα λεφτά των πολιτών. Μια τηλεόραση ελεύθερη, γνήσια και προσφέρουσα στη χειμαζόμενη κοινωνία.

Το σίγουρο όμως είναι ότι θα το επιχειρήσει. Κι αυτό, δεν είναι λίγο. Κάθε άλλο μάλιστα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk