Η «επίμονη» τρύπα του Οζοντος

Μια δυσάρεστη ανακοίνωση έκανε η NASA σύμφωνα με την οποία η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική έχει σήμερα την ίδια ακριβώς έκταση (ίση με την έκταση της Βορείου Αμερικής) με εκείνη που είχε όταν ανακαλύφθηκε πριν από 27 έτη.

Μια δυσάρεστη ανακοίνωση έκανε η NASA σύμφωνα με την οποία η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική έχει σήμερα την ίδια ακριβώς έκταση (ίση με την έκταση της Βορείου Αμερικής) με εκείνη που είχε όταν ανακαλύφθηκε πριν από 27 έτη. Μετά την ανακάλυψη της τρύπας στο στρώμα της ατμόσφαιρας που προστατεύει τον πλανήτη από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία που είναι άκρως βλαβερή αποφασίστηκε ο περιορισμός ή και απαγόρευση της χρήσης διαφόρων χημικών ουσιών που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος.

Οι επιστήμονες ευελπιστούσαν ότι μετά από τρεις δεκαετίες θα έχει υπάρξει συρρίκνωση της τρύπας αλλά όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες της NASA αυτή η τρύπα «διατηρεί επίμονα το μέγεθος της». Κατά καιρούς παρατηρείται συρρίκνωση της τρύπας αλλά όπως αποδεικνύεται είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Μάλιστα τα τελευταία 4 χρόνια η τρύπα του όζοντος διατηρεί την σημερινή της έκταση όμως οι επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα που δείχνουν ότι ξεκινά μια περίοδος που η τρύπα θα αρχίσει να συρρικνώνεται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk