Ποιος αιφνιδίασε τον κ. Τσίπρα

Είχαν συνηθίσει σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

Είχαν συνηθίσει σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια να τους λέει ένα «ευχαριστώ» μετά τις δηλώσεις που έκαναν on camera και εν συνεχεία οι πόρτες του προεδρικού γραφείου να κλείνουν ερμητικά και για τους δημοσιογράφους και για τα τηλεοπτικά συνεργεία, ακόμη και για τους πιο στενούς συνεργάτες του πολιτικού αρχηγού. Αυτούς δηλαδή που συνήθως τον συνοδεύουν ως το γραφείο του κ. Παπούλια για να μη φαίνεται… μόνος ο αρχηγός. Αυτή τη φορά ο κ. Παπούλιας άλλαξε το πρωτόκολλο και αιφνιδίασε τον κ. Τσίπρα…
Αφού άκουσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί εμμέσως πλην σαφώς εκλογές λέγοντας πως «πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία ότι η Δημοκρατία δεν είναι κίνδυνος» και να αναφέρεται στην κρισιμότητα των καταστάσεων, ο κ. Παπούλιας δεν έδιωξε αυτή τη φορά τις κάμερες και τους δημοσιογράφους. Βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει ευθέως από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ένα μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης» γιατί, όπως είπε, «επιβάλλεται η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων» για να αντιμετωπιστούν κρίσιμα οικονομικά ζητήματα και τα εθνικά θέματα. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Τσίπρας αιφνιδιάστηκε, όπως φάνηκε στο πρόσωπό του. Το μόνο που πρόλαβε να πει (αν και ο κ. Παπούλιας φαινόταν πρόθυμος να τον ακούσει να αναλύει ή να απαντά σε αυτά που του είπε) ήταν ένα αμήχανο: «Χαίρομαι που σας ακούω. Νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε σε βάθος αυτά». Και οι πόρτες του προεδρικού γραφείου έκλεισαν και πάλι ερμητικά…
Οι πινακίδες κάνουν τη διαφορά

Ο κ. Τσίπρας πάντως εμφανίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με… διαφορετικό αυτοκίνητο. Ως τώρα χρησιμοποιούσε ένα Skoda νεότερης γενιάς και τον ακολουθούσε ένα άλλο Skoda για την προσωπική ασφάλεια παλαιότερης γενιάς. Αυτή τη φορά εμφανίστηκε με ένα μαύρο Audi A4 με φιμέ τζάμια (πιο φιμέ δεν γίνεται) και (εδώ είναι η έκπληξη) πινακίδες από τη… Θεσσαλονίκη. Μπορεί να έβαλε πινακίδες από άλλη πόλη για παραπλάνηση κάποιων «ενοχλητικών».


Ξιφίας και ψαρόσουπα

Αν και η συζήτηση για τις τράπεζες, τα «κόκκινα» δάνεια και την οικονομία έγινε σε καλό κλίμα, δεν νομίζω ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης έμεινε ικανοποιημένος από το φαγητό που του προσέφερε ο Ι. Στουρνάρας στην Τράπεζα της Ελλάδος: κατεψυγμένος ξιφίας («που είναι και φτηνός», όπως έλεγε) και ψαρόσουπα. Οχι, ο κ. Χαρδούβελης δεν εθεάθη μετά σε κανένα σουβλατζίδικο πέριξ του Συντάγματος.


Στο Αμυνας έχει καλό… μπουφέ

Φαινόταν τόσο χαρούμενος ο Νίκος Δένδιας που φεύγει από το Ανάπτυξης και πηγαίνει στο Αμυνας που δεν το έκρυβε στην τελευταία του εμφάνιση που είχε στη Βουλή (για τα «κόκκινα» δάνεια) ως υπουργός Ανάπτυξης. Προθυμοποιήθηκε μάλιστα να περιγράψει με λεπτομέρειες πώς έγινε υπουργός Αμυνας, θέλοντας να δείξει ότι και αυτός αιφνιδιάστηκε. Σας το μεταφέρω λοιπόν: «Βρισκόμουν στην Αίγλη του Ζαππείου και είχα μια συνάντηση. Ξαφνικά χτυπά το τηλέφωνό μου, το σηκώνω και ήταν ο Δημήτρης Σταμάτης: «Ελα από το γραφείο μου, έχω κάτι να σου πω» μου είπε αμέσως». Ο κ. Δένδιας ρώτησε πότε, αναφέροντας ότι δεν μπορούσε αμέσως γιατί είχε το ραντεβού. Ο κ. Σταμάτης τού απάντησε «τώρα» και έτσι ο κ. Δένδιας πήγε να τον συναντήσει. Εκεί βρίσκει τυχαίως (όπως είπε) τον Πρωθυπουργό, ο οποίος και αυτός του είπε «θέλω κάτι να σου πω». Ο κ. Δένδιας τον πληροφόρησε ότι είχε ραντεβού με τον κ. Σταμάτη, οπότε ο κ. Σαμαράς (φαίνεται πως δεν άντεξε άλλη… μυστικότητα) του είπε: «Ελα μαζί μου, τα ίδια θα σου πούμε…».
nnn
Και έτσι ο κ. Δένδιας έγινε υπουργός Εθνικής Αμυνας σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Φρόντισε όμως προτού αναλάβει τα καθήκοντά του να πλέξει το εγκώμιο του Δ. Οικονόμου. Ποιος είναι αυτός; Από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο οποίος τελευταίως αναβαθμίστηκε σε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας: «Είμαστε φίλοι, τον γνωρίζω καλά» είπε και στο τέλος, έτσι για να ελαφρύνει προφανώς την όλη ατμόσφαιρα, είπε: «Εμαθα ότι στο Αμυνας διαθέτουν και καλό μπουφέ». Ναι, όντως, εκεί, στο Δώμα του Ναυτικού.


Ο Βλάχος και ο Σκρέκας

Πώς νομίζετε ότι υποδέχθηκαν την υπουργοποίηση του Κ. Σκρέκα πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές; Με… ανέκδοτα. Να, πάρτε για παράδειγμα την τελευταία εμφάνιση του Ν. Δένδια νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με την τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο νέος υπουργός δεν ήταν εκεί (και πώς να είναι, αφού ακόμη δεν είχε ορκιστεί), αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον (καραμανλικό) Γ. Βλάχο να τον σχολιάσει που ξαφνικά «ξέφυγε από την… αφάνεια»: «Να σας πω ένα ανέκδοτο για τον Σκρέκα;» ρώτησε δυο-τρεις «γαλάζιους» βουλευτές που κάθονταν στα διπλανά έδρανα: «Μου τηλεφώνησαν πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές και μου είπαν ότι θα ψηφίσουν τώρα Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή». Και ενώ εκείνοι τον κοίταζαν έκπληκτοι, ο κ. Βλάχος συνέχισε ακάθεκτος: «Γιατί μου είπαν ότι θέλουν να δώσουν χρόνο στον Σκρέκα για να πετύχει στο έργο του…». Και έπεσε ένα γέλιο που κάλυψε ακόμη και τις φωνές της αντιπολίτευσης που διαμαρτύρονταν γιατί να φέρουν τα «κόκκινα» δάνεια με τροπολογία και όχι με νόμο.

Αναψε κεράκι, έγινε υπουργός

Όταν έχεις πίστη δεν βγαίνεις ποτέ χαμένος. Να, πάρτε για παράδειγμα τον νέο υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα. Ξέρετε πού ήταν όταν του τηλεφώνησε ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς για να του ανακοινώσει ότι γίνεται υπουργός; Στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Το αποκάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος στην ορκωμοσία την δευτέρα το απόγευμα: «Πες στον πρωθυπουργό πού ήσουν όταν σου τηλεφώνησε;» του είπε στον κ. Σκρέκα, μόλις υπέγραψε για τη νέα του θέση του. Ο υπουργός είπε ότι μόλις είχε προλάβει να ανάψει ένα κεράκι στην Αρχιεπισκοπή, αφού προηγουμένως πήρε την ευλογία του Αρχιεπισκόπου. Και ποια νομίζετε ότι ήταν η αντίδραση του κ. Σαμαρά; «Είδατε είναι και θρήσκος και ευσεβής». Στην ορκωμοσία του κ. Σκρέκα ήταν παρούσα η σύζυγός του και ο πατέρας του παλαιός βουλευτής της ΝΔ, στα Τρίκαλα.

Αιχμηρά σχόλια

Πολλά αιχμηρά σχόλια δέχονται διάφοροι πρώην παπανδρεϊκοί ανά την επικράτεια σε διάφορες ομιλίες νυν κεντρικών στελεχών του ΠαΣοΚ. Ένα από τα αυτά τα περιστατικά έγινε προ ημερών στην Πρέβεζα, όταν ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος ύμνησε τον Ευ. Βενιζέλο λέγοντας ότι παρέλαβε ένα νεκρό κόμμα και τα έριξε πυρά στον πρώην βουλευτή Ευ. Παπαχρήστο, τονίζοντας: «για θυμηθείτε τον δικό σας τον βουλευτή εδώ, τον Παπαχρήστο που ήταν το πρωτοπαλίκαρο του Παπανδρέου τι έκανε πώς τον πρόδωσε και έφυγε από κοντά του»…

Ο υπερκομματικός Αβραμόπουλος

Πολλές μετακινήσεις μαθαίνω ότι έγιναν σε διάφορα γραφεία ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες, αλλά η πιο ενδιαφέρουσα τοποθέτηση αφορά το cabinet του Δ. Αβραμόπουλου, του νέου επιτρόπου στην Ε.Ε. Στο γραφείο του κ. Αβραμόπουλου θα βρίσκεται και μια κυρία, η οποία ήταν στα πρώτα της βήματα στο ΚΕΠ και όταν κατέβασε ρολά βρέθηκε ως συνεργάτης στον τότε ευρωβουλευτή Στ. Λαμπρινίδη και μετά στην ευρωομάδα του ΠαΣοΚ. Τώρα εντάχθηκε στην ομάδα του υπερκομματικού Δ. Αβραμόπουλου που δείχνει να μην έχει αναστολές και να διαλέγει συνεργάτες από όλο το φάσμα του συνταγματικού τόξου.

Ο Μπακογιάννης ενώνει

Ήταν όλοι εκεί, στην εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο Γιάννος Κρανιδιώτης, του υπουργείου Εξωτερικών για τον Παύλο Μπακογιάννη. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ιδρυμα της Βουλής για τα 40 χρόνια μεταπολίτευσης. Ήταν εκεί όλοι ενωμένοι: Φώτης Κουβέλης, Κ. Μητσοτάκης, Ι. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, Στ. Θεοδωράκης, Π. Καμμένος, Σ. Χαλβατζής, Λιάνα Κανέλλη, Μαρία Κόλια, Π. Τατσόπουλος, Μαρία Ρεπούση, Π. Πικραμμένος και βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk