«Ψηλά το κεφάλι!»

«Ελληνες, ψηλά το κεφάλι!» ήταν το πρόσταγμα ενός βαθμοφόρου στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και συγκινήθηκε το πανελλήνιο.

«Ψηλά το κεφάλι!» | tovima.gr
«Ελληνες, ψηλά το κεφάλι!» ήταν το πρόσταγμα ενός βαθμοφόρου στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και συγκινήθηκε το πανελλήνιο.
Καμία αντίρρηση. Και εμένα μου άρεσε το πρόσταγμα.
Παρότι αμέσως με οδήγησε να αναρωτηθώ: Και γιατί άραγε έχουν οι Ελληνες το κεφάλι σκυμμένο ώστε να χρειαστεί να το σηκώσουν;
Ομολογώ ότι δεν διαθέτω απάντηση. Αλλά καταλαβαίνω το πρόβλημα.
Διότι, καλώς ή κακώς, ο μέσος Ελληνας βίωσε μια βαθιά οικονομική κρίση περίπου ως εθνική προσβολή. Κάτι σαν πλήγμα της εθνικής του υπερηφάνειας.
Μόνο που η Ελλάδα δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία χώρα που βιώνει μια οικονομική κρίση. Και σκεφθείτε πόσα κεφάλια θα έπρεπε να κυκλοφορούν σκυμμένα στον πλανήτη κάθε φορά που μια χώρα τραβάει οικονομικά ζόρια.
Ολόκληρη σχεδόν η Λατινική Αμερική, ένα μεγάλο μέρος της Αφρικής και της Ασίας, ακόμη και ευρωπαϊκές χώρες όπως πρόσφατα η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Λετονία και η Ρουμανία έχουν βυθιστεί κάποια στιγμή στην οικονομική κρίση και την ύφεση.
Ορισμένες δεν έχουν καν θεραπευτεί έπειτα από 15 ή περισσότερα χρόνια στην εντατική, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αργεντινής.
Πουθενά δεν άκουσα όμως ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχει τρωθεί η εθνική υπόσταση της χώρας. Μπορεί οι άνθρωποι να στενεύονται, η κυβέρνηση να περικόπτει, η κοινωνία να ζορίζεται ή να δυστυχεί, αλλά κανείς δεν αισθάνθηκε λιγότερο υπερήφανος ως Πορτογάλος ή ως Λετονός επειδή του έκοψαν τον 14ο μισθό.
Γιατί, λοιπόν, θα πρέπει ξαφνικά να αισθάνεται λιγότερο υπερήφανος ως Ελλην;
Η εξήγηση είναι απλή. Επειδή η ελληνική κοινωνία στη συντριπτική πλειονότητά της δεν αντιμετώπισε την κρίση ως ένα προϊόν συγκεκριμένων συμπεριφορών, λαθών και παραλείψεων αλλά ως μια ανεξήγητη και ξενόφερτη τιμωρία την οποία διάφοροι κακοί άνθρωποι επέβαλαν στον λεβέντη έλληνα πολίτη.
Δεν μας έλειψαν τα δανεικά. Τη λεβεντιά ζήλεψαν.
Και έτσι αυτό που συνέβη ξεπερνά τα όρια του αυτονόητου και του αναμενόμενου με βάση τα στοιχειώδη οικονομικά δεδομένα για να επιβιβαστεί στο άρμα της εθνικής μεταφυσικής μαζί με όλη την καρικατούρα που το συνοδεύει.
«Ελληνες, λοιπόν, ψηλά το κεφάλι!». Καμία αντίρρηση.
Αλλά να κάνουμε και καμιά δουλειά για να μη χρειαστεί να το ξανακατεβάσουμε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk