Οι βαθιές πληγές της κρίσης

Η Ισπανία έχει βγει από την ύφεση (και την επιτήρηση) εδώ και πάνω από έναν χρόνο και σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ

Οι βαθιές πληγές της κρίσης | tovima.gr
Η Ισπανία έχει βγει από την ύφεση (και την επιτήρηση) εδώ και πάνω από έναν χρόνο και σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ, το 2015 αναμένεται να εμφανίσει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, περί το 2%, από 1,5% το 2014. Το ΔΝΤ μάλιστα στην τελευταία του έκθεση εκθειάζει τα επιτεύγματα της Ισπανίας και την ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας. Και τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ. Οι ισπανικές τράπεζες, που ως πριν από λίγα χρόνια ήταν πηγή έντονης ανησυχίας για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, πέρασαν αβρόχοις ποσί τα stress tests της ΕΚΤ, η ρευστότητα της οικονομίας έχει ενισχυθεί, νέες επιχειρήσεις ανοίγουν και η αγορά κινείται και πάλι.
Ωστόσο, η πρόοδος αυτή δεν γίνεται αισθητή σε όλους. Η ανεργία παραμένει στα ύψη. Μπορεί να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και οι νέοι να βρίσκουν δουλειά με χαμηλές για τα προσόντα τους αμοιβές, όμως τα πράγματα παραμένουν δύσκολα για τους μακροχρόνια ανέργους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, η κατάσταση έχει βελτιωθεί για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας, είτε είναι άνεργοι για λιγότερο από 12 μήνες. Αυτοί έχουν σήμερα περισσότερες ευκαιρίες και αυξημένες πιθανότητες να βρουν εργασία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Για όσους όμως είναι άνεργοι πάνω από έναν χρόνο, η κατάσταση παραμένει η ίδια όπως ήταν στην κορύφωση της κρίσης. Το τρίτο τρίμηνο του 2014, με την ανάπτυξη να «τρέχει» πάνω από τις προβλέψεις, μόνο το 13% όσων είναι άνεργοι περισσότερο από έναν χρόνο κατάφερε να βρει δουλειά. Για αυτούς δε που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας πάνω από δύο ή τρία χρόνια, τα ποσοστά είναι ακόμα πιο μικρά και όσο μεγαλώνει ο χρόνος της ανεργίας, γίνονται μηδενικά. Ετσι, σήμερα υπάρχουν στην Ισπανία 2,4 εκατομμύρια που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από δύο χρόνια, διάστημα κατά το οποίο λήγει η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. Και μαζί η όποια κρατική υποστήριξη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να εξαρτώνται από φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως η Caritas της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία από 350.000 άτομα το 2007 φροντίζει σήμερα περί το ένα εκατομμύριο. Και έναν χρόνο μετά την έξοδο από την ύφεση, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αριθμός αυτός θα σταματήσει να αυξάνεται.
Το παράδειγμα της Ισπανίας είναι ενδεικτικό για τον δρόμο που έχει να διανύσει η Ελλάδα προτού η απασχόληση επιστρέψει σε αποδεκτά για την κοινωνία επίπεδα. Η ανάκαμψη και η επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς δεν αρκούν για να γιατρέψουν τις βαθιές πληγές της κρίσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk