Εχουν κρυφή ατζέντα;

Πρώτα με ξένισε μια περίεργη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί καμία προεκλογική συμφωνία για έξοδο από το Μνημόνιο».

Πρώτα με ξένισε μια περίεργη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί καμία προεκλογική συμφωνία για έξοδο από το Μνημόνιο».
Επειδή όλοι ελπίζουμε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εννοεί αυτά που λέει, αναρωτήθηκα τι ακριβώς εννοεί.
– Δεν θα δεχτεί την έξοδο από το Μνημόνιο, άρα επιδιώκει την παραμονή στο Μνημόνιο;
– Δεν θα δεχτεί τη συμφωνία για έξοδο από το Μνημόνιο, άρα θα ζητήσει την επιστροφή στο Μνημόνιο αν υπάρξει τέτοια συμφωνία;
– Ή μήπως θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το Μνημόνιο χωρίς συμφωνία; Σε αυτό νομίζω απάντησαν προκαταβολικά οι αγορές.
Στη δυσνόητη αυτή δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήλθε να προστεθεί μια δεύτερη.
Λίγες μέρες αργότερα, ο ίδιος χαρακτήρισε «εγκληματική επιλογή» το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία προληπτικής πιστωτικής γραμμής (όπως σχεδιάζουν η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι…) τα 11,5 δισ. που μένουν αδιάθετα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετά τα τεστ αντοχής των τραπεζών.
Μάλλον λοιπόν αυτή είναι η συμφωνία που δεν θα δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ: τη χρηματοδότηση της εξόδου από το Μνημόνιο με τα 11,5 δισ. του ΤΧΣ.
Μπα; Τι ακριβώς εννοεί πάλι;
– Οτι τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι αξιόπιστα και ότι ενδεχομένως να χρειαστούν οι τράπεζες και άλλα κεφάλαια; Μα μόλις την προηγούμενη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει αυτή την προσέγγιση ως «τραπεζοκεντρική»
– Οτι μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο και να προσφύγουμε στις αγορές χωρίς κάποιο δίχτυ ασφαλείας;
– Οτι δεν πρέπει να βγούμε από το Μνημόνιο «προεκλογικά» ώστε να αφήσουμε να μας βγάλει η επόμενη κυβέρνηση «μετεκλογικά»;
– Ή κάτι άλλο;
Ομολογώ ότι ουδέποτε υπήρξα θαυμαστής του ορθολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά όμως σηκώνω τα χέρια ψηλά.
Εκτός κι αν όλα τα παραπάνω επιδέχονται μια διαφορετική ανάγνωση. Μια ανάγνωση που προκύπτει από την προσφιλή θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ πως η ελληνική κοινωνία ελέγχεται από ένα «αμαρτωλό τρίγωνο» που αποτελείται από τις τράπεζες, τα μέσα ενημέρωσης και τα πολιτικά κόμματα – πλην ΣΥΡΙΖΑ, ασφαλώς…
Η θεωρία αυτή δεν είναι καινοφανής. Εχει διατυπωθεί από διαφορές εκδοχές της «ριζοσπαστικής Αριστεράς» στη Λατινική Αμερική και ποτέ χωρίς συνέπειες. Αλλοτε άρπαξαν τις τράπεζες, άλλοτε έβαλαν χέρι στα μέσα ενημέρωσης, άλλοτε κυνήγησαν τα πολιτικά κόμματα – συνήθως έκαναν και τα τρία…
Στη σημερινή Ελλάδα αυτό μεταφράζεται στην εκτίμηση πως οι τράπεζες αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του «αμαρτωλού τριγώνου».
Και πως αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να θέσει υπό τον έλεγχό της τις τράπεζες θα μπορέσει να ελέγξει και τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς αντιπάλους της.
Περιέργως στην ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ υπήρξαν δύο φράσεις ιδιαίτερα διαφωτιστικές:
«Το Δημόσιο ασκεί πλήρως τα δικαιώματά του στις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες» – σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες τίθενται υπό κυβερνητικό έλεγχο…
– Το «κεφάλαιο εκκίνησης των τραπεζών ειδικού σκοπού» (που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ) θα προέλθει «από το λεγόμενο μαξιλάρι των 11 δισ. του ΤΧΣ».

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανησυχεί για την ανθεκτικότητα των τραπεζών και θέλει να κρατήσει τα λεφτά στην άκρη για μια κακιά στιγμή. Απλώς θέλει να χρησιμοποιήσει το ΤΧΣ για να θέσει τις υπάρχουσες τράπεζες υπό έλεγχο και να ιδρύσει τις δικές του.
Αυτό σε άλλες συνθήκες θα το ονομάζαμε «κρυφή ατζέντα» και ενδεχομένως να μην είναι καν τόσο κρυφή.
Αλλά ακριβώς επειδή ουδείς μπορεί να την αποκλείσει είναι προφανές ότι οι αρμόδιοι ετοιμάζονται να πάρουν τα μέτρα τους για παν ενδεχόμενο.
Και στις Βρυξέλλες. Και στην Αθήνα.

«Μαθήματα αυταρχισμού»
Διάβασα σε κάποια αριστερή εφημερίδα ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών παρέδωσε «μαθήματα αυταρχισμού».
Αυτό συνέβη επειδή μια ομάδα φοιτητών διέκοψε τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, προπηλάκισε τους συγκλητικούς και τους κράτησε κάπου μία ώρα έγκλειστους επειδή δεν τους άρεσαν αυτά που συζητούσαν.
Ο αυταρχικός πρύτανης, λέει, δεν συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις των εισβολέων.
Μεταξύ μας, κι εγώ βρήκα αυταρχική τη συμπεριφορά του πρύτανη.
Είναι ακραία έκφραση αυταρχισμού και αλαζονείας όταν αρνείσαι να αποδεχθείς τις απαιτήσεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς κάποιων που φωνασκούν.
Διότι, ως γνωστόν, οι τραμπούκοι έχουν πάντα δίκιο. Και αν είσαι πραγματικός δημοκράτης, τότε οφείλεις να φωνάζεις και να απειλείς μαζί τους!..

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk