Χωρίς έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ «έμειναν» 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Στην απόφαση να εξαιρεθούν μια σειρά επιδόματα και παροχές που δίνονται σε ευπαθείς ομάδες από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση έκπτωσης 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ

Στην απόφαση να εξαιρεθούν μια σειρά επιδόματα και παροχές που δίνονται σε ευπαθείς ομάδες από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση έκπτωσης 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις για φορολόγηση των ακινήτων τους χωρίς καμία έκπτωση.
Μεταξύ των επιδομάτων που θα εξαιρεθούν είναι τα οικογενειακά επιδόματα (στήριξη τέκνων, τριτεκνικά και πολυτεκνικά), οι αποζημιώσεις απόλυσης, οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα που καταβάλλονται σε ολικά τυφλούς ή κινητικά αναπήρους με βαθμό αναπηρίας άνω του 80%. Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει αν τελικά θα εξαιρεθούν και άλλα επιδόματα όπως είναι το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ και το φοιτητικό επίδομα.
Οι όποιες αλλαγές συμβούν για να ισχύσουν θα πρέπει να έρθουν με τροπολογία στη Βουλή.
Φορολογούμενοι που έχασαν τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ λόγω του ότι ελήφθησαν ως εισοδήματα αφορολόγητα επιδόματα είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να προσέλθουν στις κατά τόπους εφορίες ώστε να αποδείξουν ότι οι κωδικοί των φορολογικών δηλώσεων που συμπληρώθηκαν και λαμβάνονται υπόψη για το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα αφορούν επιδόματα που δεν έπρεπε να συνυπολογιστούν στο οικογενειακό τους εισόδημα.
Πάντως περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων «έμειναν» χωρίς έκπτωση φόρου ενώ τη δικαιούνται. Συγκεκριμένα δεν υπολογίστηκε έκπτωση φόρου σε 600.000 ιδιοκτήτες με κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και χάνουν την έκπτωση 20%. Αιτία, η ελλιπής συμπλήρωση Ε2 και δήλωση κενών κτισμάτων, η μη υποβολή εντύπου Ε9 και η μη αναγραφή αριθμού παροχής ρεύματος. Τι πρέπει να κάνουν; Να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 και Ε2 μόλις ανοίξει το σύστημα. Εκτιμάται ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει το ηλεκτρονικό Ε9 για τροποποιητικές δηλώσεις.
Από την άλλη, δεν υπολογίστηκε έκπτωση φόρου σε περίπου 400.000 ιδιοκτήτες που έχασαν την έκπτωση 50% ή 100% γιατί ξεπέρασαν τα εισοδηματικά κριτήρια λόγω συνυπολογισμού επιδομάτων και τεκμηρίων.
Αποτέλεσμα είναι οι δόσεις Οκτωβρίου και Νοεμβρίου να είναι «φουσκωμένες». Οπως αναφέρουν αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών, θα γίνει επανεκκαθάριση τον Δεκέμβριο με υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων μόλις ψηφιστεί ο νόμος που θα διορθώνει τις αδικίες και τις παραλείψεις. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως θα χρειαστεί να πάνε στην Εφορία για προσκόμιση δικαιολογητικών μετά τον Δεκέμβριο, ενώ στην Εφορία θα βρεθούν και αυτοί από τις τροποποιητικές δηλώσεις των οποίων θα προκύψει επιστροφή φόρου 300 ευρώ και άνω.
Με την τελευταία εκκαθάριση των δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 1.296.801 ιδιοκτήτες με χαμηλό εισόδημα είχαν έκπτωση 50% στον αρχικό φόρο, 80.805 τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι είχαν πλήρη απαλλαγή και σε 110.170 ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων μειώθηκε ο φόρος κατά 20%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk