Δυαδικό αστρικό σύστημα «χτίζει» πλανήτες

Για πρώτη φορά εντοπίζεται δίσκος κοσμικής ύλης γύρω από ένα αστρικό σύστημα που αποτελείται από δύο άστρα οι διεργασίες στον οποίο δείχνουν ότι μπορεί να σχηματίζονται εκεί πλανήτες

Εχουν εντοπιστεί πολλά δυαδικά συστήματα, δηλαδή συστήματα που υπάρχουν δύο άστρα τα οποία περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο. Εχουν επίσης εντοπιστεί πλανήτες σε δυαδικά συστήματα. Δεν είχε όμως εντοπισθεί ακόμη ένα δυαδικό σύστημα που βρίσκεται σε διαδικασία παραγωγής πλανητών. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Αν Ντιτρέ του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Μπορντό χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο ALMA που βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή εντόπισαν ένα δυαδικό αστρικό σύστημα γύρω από το οποίο έχουν σχηματιστεί δύο δίσκοι κοσμικής ύλης.

Ο συνδυασμός του περιεχομένου των δύο δίσκων αλλά και της αλληλεπίδρασης τους τόσο μεταξύ τους όσο και με τα δύο άστρα δημιουργούν ένα φιλικό για τον σχηματισμό πλανητών περιβάλλον. Το δυαδικό σύστημα GG Tau-A βρίσκεται σε απόσταση 460 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ταύρου και οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι ένα πολύ νεαρό σε ηλικία σύστημα. Οπως είναι ευνόητο το GG Tau-A θα αποτελεί από εδώ και πέρα μόνιμο στόχο των επιστημόνων για να παρακολουθούν τα υπό εξέλιξη φαινόμενα που θα παράγονται εκεί. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science