«Ασφαλής λύση ή περιπέτεια με το ΣΥΡΙΖΑ» είναι το δίλημμα που θα θέτουν ΝΔ και ΠαΣοΚ από εδώ και πέρα στους πολίτες, σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσουν τη δυναμική που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ παράλληλα θα ενταθεί η κυβερνητική προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα κυρίως στο κοινωνικό πεδίο, το οποίο επιβαρύνθηκε υπέρμετρα το τελευταίο διάστημα.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στη σύσκεψη, διάρκειας δυόμιση ωρών, που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης, συζήτησαν εκτός από τις άμεσες κινήσεις που πρέπει να γίνουν, όπως π.χ. η κατάθεση στη Βουλή της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με στόχο να ψηφισθεί έως την Παρασκευή, τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, την κατάθεση της διάταξης για τα «κόκκινα» δάνεια, και τη στρατηγική έναντι της τρόικας.
Η βασική συνισταμένη και των δυο αρχηγών είναι ότι πρέπει να υπάρξει συντεταγμένη έξοδο από το μνημόνιο, καθώς αυτή η εξέλιξη είναι καθοριστική για τον δικομματικό συνασπισμό στην προσπάθειά του να κερδίσει περαιτέρω πολιτικό χρόνο και να διαμορφώσει κατάλληλο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον και ενόψει της προεδρικής εκλογής.
Οι επόμενες 55 μέρες είναι κρίσιμες για την κυβέρνηση και το σχέδιό της έχει δυο σταθμούς, τη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις ως προς το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος.
Στο ενδιάμεσο υπάρχουν τα stress tests, των συστημικών τραπεζών, για τα οποία υπάρχει αισιοδοξία από τους κκ. Σαμαρά και Βενζέλο, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να παρουσιαστεί και το εθνικό σχέδιο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Στο μείζον θέμα που αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση θα κινηθεί και το επόμενο διάστημα, με μεγαλύτερη ένταση και με καλύτερο σχεδιασμό, ώστε να εξασφαλίσει η όποια εμπλοκή του ΔΝΤ να μην συνδέεται ευθέως με την Ελλάδα αλλά να παραμείνει στο ρόλο του τεχνικού συμβούλου προς την Ε.Ε.
Εξάλλου αυτό είναι και μια αναγκαία προϋπόθεση για την ίδια την αξιοπιστία της κυβέρνησης, που διεμήνυε εδώ και εβδομάδες ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει. Και επειδή αυτό πρακτικά δεν μπορεί να γίνει, η προσπάθεια που θα καταβληθεί είναι να εξευρεθεί τρόπος ώστε να μην συμμετέχει ουσιαστικά το ΔΝΤ.
Στο πλαίσιο του σχεδίου για απεμπλοκή από το Μνημόνιο εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ενώ έγινε σαφές και από τη χθεσινή συζήτηση, ότι στη διαπραγμάτευση που θα γίνει έχει κεντρική θέση η προληπτική γραμμή πίστωσης από τους μηχανισμούς της Ευρωζώνης.
Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος εκτίμησαν ότι με την ένταση της κυβερνητικής προσπάθειας και της αύξησης των ρυθμών, αλλά και με τις κινήσεις που θα γίνουν άμεσα, όπως π.χ. η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, σε συνδυασμό με την αυστηρή προσήλωση στο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που απορρέουν από τη συμφωνία με την τρόικα, η κυβέρνηση θα ξεπεράσει το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών, μετά τα μηνύματα των αγορών.
Για μια ακόμη φορά οι δυο αρχηγοί συμφώνησαν ότι οι κόκκινες γραμμές είναι όχι στις μειώσεις μισθών και συντάξεων και σε επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δεν θα επιμείνει και η τρόικα και θα επέλθει συμφωνία να μην ανοίξουν αυτά τα θέματα.
Στη σύσκεψη, όπου ήταν επίσης παρόντες ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου, δεν έγινε εκτενής συζήτηση για τα «καυτά» θέματα που προκάλεσαν ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις, όπως αυτό του νέου μισθολογίου στο δημόσιο, αλλά και για τις κυβερνητικές αρρυθμίες.
Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι της νέας σύσκεψης που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, μετά και την 28η Οκτωβρίου, οπότε και θα πρέπει να αποφασισθεί και ο διάδοχος του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας, διότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τις επόμενες ημέρες αποχωρεί από το Πεντάγωνο και θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του ως νέος επίτροπος της Ε.Ε.
Το ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη μεταδόθηκε από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος στις δηλώσεις που έκανε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν απέκλεισε ότι η τελική συμφωνία με τους εταίρους θα τεθεί, ενδεχομένως, στην κρίση των ίδιων των πολιτών, οι οποίοι και θα κληθούν να απαντήσουν «εάν αποδέχονται και στηρίζουν την ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και ασφαλή λύση ή εάν θα αποδεχθούν μια περιπέτεια και μια πορεία στο άγνωστο». Αυτή η φράση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνδέεται άμεσα και με το δίλημμα (ασφαλής λύση ή περιπέτεια με το ΣΥΡΙΖΑ) που θα τεθεί από την πλευρά της συγκυβέρνησης.