Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι Στεγόσαυροι, οι οποίοι θεωρούνταν ογκώδεις και αδέξιοι δεινόσαυροι, όταν χρειαζόταν αντιμετώπιζαν άλλους δεινοσαύρους και μάλιστα πάλευαν με δύναμη, ένταση και… τεχνική που οι ερευνητές την παρομοιάζουν με Κουνγκ Φου!

Οι Στεγόσαυροι

Ο Στεγόσαυρος ήταν ένας φυτοφάγος δεινόσαυρος που έζησε την Ιουρασική Περίοδο. Η πλάτη του καλυπτόταν από κεράτινες πλάκες. Οι πλάκες αυτές ήταν μικρές σε μέγεθος στη βάση του κεφαλιού ενώ σταδιακά μεγάλωναν και κατέληγαν στην ουρά, όπου μετουσιώνονταν σε τέσσερα αγκάθια. Ήταν ένα ογκώδες τετράποδο, με 8-10 μέτρα μήκος. Οι Στεγόσαυροι ζούσαν σε μικρές οικογενειακές ομάδες με αρχηγό το πιο δυνατό θηλυκό. Κάθε χρόνο, οι ομάδες αυτές ενώνονταν σ’ έναν συγκεκριμένο τόπο για την περίοδο της αναπαραγωγής.

Μαχητές

Παλαιοντολόγοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Χιούστον παρουσίασαν σε συνέδριο στο Βανκούβερ τα αποτέλεσμα μιας μελέτης που πραγματοποίησαν. Σύμφωνα με αυτήν οι Στεγόσαυροι πάλευαν με άλλα είδη δεινοσαύρων και χρησιμοποιούσαν μάλιστα διάφορες τεχνικές. Μελετώντας διάφορα ευρήματα οι ερευνητές εντόπισαν μια αναμέτρηση ανάμεσα σε έναν Στεγόσαυρο και έναν Αλλόσαυρο. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Στεγόσαυρος κατάφερε ένα ισχυρό χτύπημα με την αιχμηρή του ουρά στον αντίπαλο του. Το χτύπημα αυτό προκάλεσε ένα εξαιρετικά σοβαρό τραύμα στον Αλλόσαυρο που τελικά τον οδήγησε στον θάνατο.

Μάλιστα οι ερευνητές σημειώνουν ότι το χτύπημα μόνο τυχαίο δεν ήταν αφού ο Στεγόσαυρος σημάδεψε το συγκεκριμένο αδύναμο σημείο του αντιπάλου του και το χτύπησε με την ουρά του με τρόπο τέτοιο ώστε να του προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή ζημιά. Χτύπησε την κοιλιά του Αλλόσαυρου με την ουρά του με φορά από κάτω προς τα πάνω ενώ κανονικά οι Στεγόσαυροι κουνούσαν την ουρά τους πλαγιαστά. Η μελέτη που παρουσίασαν οι ερευνητές τιτλοφορείται «Κουνγκ Φου Στεγόσαυροι: Θανατηφόρος μαχητής αν χρειαζόταν».