Τη χορήγηση δανείων ύψους 3,4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στον τομέα των μεταφορών στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τις τηλεπικοινωνίες στη Μάλτα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Συνολικά, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε τη χορήγηση δανείων 8,4 δισ. ευρώ από τα οποία 2,9 δισ. ευρώ προορίζονται για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως ακριβώς προ μηνός ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. κ. Χρήστος Τσίτουρας και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Μιχάϊ Τανασέσκου υπέγραψαν δανειακή σύμβαση ύψους 200 εκατ. ευρώ για το έργο της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς τη Καλαμαριά. Το πόσο αυτό αποτελεί την πρώτη δόση από το σύνολο της εγκεκριμένης από την ΕΤΕπ πίστωσης, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή της Επέκτασης προς Καλαμαριά, του Μετρό Θεσσαλονίκης, ως έργο έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και δανειοδοτείται από την ΕΤΕπ, με συνολικό προϋπολογισμό 518 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει 5 νέους σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) και 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής. Προβλέπονται επίσης οι υποδομές για την μελλοντική επέκταση της Γραμμής προς Αεροδρόμιο, καθώς και η κατασκευή οργανωμένου χώρου Μετεπιβίβασης από τις λεωφορειακές γραμμές στον σταθμό «Μίκρα», ενώ προγραμματίζεται παράλληλα και η κατασκευή σταθμού αυτοκινήτων στην ίδια θέση.