Μαζικό παρών στην πανιταλική κινητοποίηση που διοργανώνεται το Σάββατο στη Ρώμη ζητά η γενική γραμματέας του συνδικάτου Cgil, τονίζοντας ότι αυτή είναι η ώρα των επιλογών. Με σύνθημα «Δουλειά, Αξιοπρέπεια, Ισότητα», εργαζόμενοι, άνεργοι και φοιτητές θα υψώσουν τη φωνή τους κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης του Ματέο Ρέντσι, το αποκαλούμενο Jobs Act, που προκαλεί τριγμούς και εντός των Δημοκρατικών.

Εν όψει της κινητοποίησης, το Cgil παρουσίασε σατιρικό βίντεο υπό τη μορφή των δελτίων ειδήσεων που προέβαλε στους κινηματογράφους του καθεστώτος Μουσολίνι με πρωταγωνιστή τον «πολυαγαπημένο, λαοφιλή» Ματέο Ρέντσι και τη «νέα πρωτοποριακή φόρμουλα του συμβολαίου flash back: Σε προσλαμβάνω σήμερα, αλλά σε έχω ήδη απολύσει χθες»…

Οι αλλαγές του εργασιακού -και συγκεκριμένη η τροποποίηση του Άρθρου 18 με την κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων στην περίπτωση απόλυσης χωρίς βάσιμη αιτία- αποτελούν «κόκκινο πανί» για τα συνδικάτα, αλλά την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, εκπρόσωποι της οποίας αναμένεται να συμμετέχουν στην κινητοποίηση του Σαββάτου.

Σε επιστολή της την Τρίτη προς τα εγγεγραμμένα μέλη του Cgil, η γενική γραμματέας Σουζάνα Καμούσα απευθύνει «εγκάρδιο προσκλητήριο» για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση. «Το θάρρος είναι σημαντικό. Ενωμένοι μπορούμε να ανοίξουμε μία νέα φάση και να αλλάξουμε την Ιταλία» λέει.

Η Καμούσο τονίζει ότι έχουν περάσει επτά χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης και εξακολουθούν να καταβάλλουν το υψηλότερο τίμημα οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες, οι νέοι και συνταξιούχοι, οι αδύναμοι, οι άνεργοι κάθε ηλικίας. Συνεχίζεται η ίδια οικονομική πολιτική λιτότητας και παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας που στερεί την εργασία και φτωχαίνει τις οικογένειες, τονίζει.

Δύο πορείες θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) από τις πλατείες Ρεπούμπλικα και Παρτιζάνι με κατάληξη την πλατεία Σαν Τζοβάνι της ιταλικής πρωτεύουσας, όπου θα δοθεί συναυλία και η κινητοποίηση θα κλείσει με ομιλία της Σουζάνα Καμούσο.

Το σποτ της Cgil: «Roma Calling: Τα δικαιώματα δεν ανακαλούνται»

Στη διαδήλωση αναμένεται να δώσουν το παρών πολίτες από ολόκληρη την Ιταλία με το Cgil να ελπίζει πως θα συγκεντρωθεί ακόμη και ένα εκατομμύριο διαδηλωτών. Ήδη έχουν ναυλωθεί 2.300 πούλμαν, τα τρένα θα πραγματοποιήσουν πρόσθετα δρομολόγια, ένα πλοίο θα αναχωρήσει από την Σαρδηνία και έχουν κλειστεί χιλιάδες αεροπορικά εισιτήρια.

Ευαγγελία Μπίφη