Περ Γιόχαν Γκάμπριελ Βίκστρομ, Αξελ Κισίλοφ, Εμανουέλ Μακρόν, Πέδρο Σάντσεζ: είναι νέοι, ωραίοι και κυρίως ανερχόμενοι αστέρες της πολιτικής σκηνής στις χώρες τους, σε Σουηδία, Αργεντινή, Γαλλία και Ισπανία, αντίστοιχα.

Τα ΜΜΕ της πατρίδας τους ασχολούνται μαζί τους κυρίως για το πόσους «ακόλουθους» έχουν στο Twitter και αν τους μείνει λίγο χώρος, τότε ίσως και να αναφέρουν τα πολιτικά τους επιτεύγματα.

Εντάξει, υπερβάλλουμε και λίγο, αλλά η αλήθεια είναι πως σε έναν χώρο που είναι νομοτελειακά προπύργιο κυρίως ηλικιωμένων ή έστω μεσηλίκων, οι τέσσερις αυτοί πολιτικοί, όλοι τους μεταξύ 29-43 ετών, αποτελούν μια φωτεινή εξαίρεση, με τις γυναίκες ψηφοφόρους να έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενες.

Οι πιο ενθουσιώδεις αντιδράσεις επικεντρώνονται στον 29χρονο Βίκστρομ, που πρόσφατα έγινε ο νέος υπουργός Δημόσιας Υγείας, Υγείας και Αθλητισμού της Σουηδικής κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών.

Περ Γιόχαν Γκάμπριελ Βίκστρομ.

Ο Βίκστρομ ξεκίνησε την καριέρα του στη Σοσιαλδημοκρατική Νεολαία στην κομητεία Βάστμανλαντ το 2006 και ήταν αρχικά μέλος και κατόπιν πρόεδρος της εθνικής εκτελεστικής επιτροπής της νεολαίας του κόμματος μέχρι να διοριστεί υπουργός το 2014. Mάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBCMagazine, ο Βίκστρομ έχει χιλιάδες οπαδούς όχι μόνο στη πατρίδα του, αλλά και στην… Τουρκία!

«Κάποιος από την Τουρκία που έχει πολλούς «ακολούθους» εκεί, έγραψε κάτι στο Twitter για μένα. Τη Δευτέρα είχα μερικούς καινούριους followers από την Τουρκία και έτσι την επόμενη μέρα αποφάσισα να γράψω κάτι στα τουρκικά, με τη βοήθεια ενός άλλου κυβερνητικού υπουργού, του Μεχμέτ Καπλάν. Κατόπιν, ο συνολικός αριθμός των «ακολούθων» μου στο Twitter ανέβηκε κατά μερικές χιλιάδες», λέει ο ίδιος. «Πρέπει να παραδεχτώ ότι κολακεύτηκα. Όμως δε νομίζω ότι έχει να κάνει μόνο με την εμφάνισή μου, αλλά και με την ηλικία μου και με το γεγονός ότι είμαι ένας υπουργός με βαρύ χαρτοφυλάκιο, όπως αυτό της υγείας και του αθλητισμού. Και, απ’ ό,τι καταλαβαίνω αυτό είναι μάλλον ασυνήθιστο για την Τουρκία» καταλήγει ο Βίκστρομ.

Αξελ Κισίλοφ

Ο Αξελ Κισίλοφ, από την άλλη, γοητεύει τις Αργεντινές λόγω των πράσινων ματιών του, των μακριών φαβορίτων του που παραπέμπουν σε παλιάς κοπής ροκά ή έστω χεβιμεταλά, αλλά και του γενικότερου αριστερού του πολιτικού ύφους: ο εβραϊκής καταγωγής 43χρονος υπουργός Οικονομικών της λατινοαμερικανικής χώρας επικρίνει την παγκοσμιοποίηση και δηλώνει ακραιφνής Μαρξιστής –στοιχεία που, όπως και να το κάνουμε, «μιλάνε» ευκολότερα στην νεανική ψυχοσύνθεση.

Δυστυχώς για τις Αργεντινές, ο πρώην καθηγητής Οικονομικών Κισίλοφ είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια λογοτεχνίας Σολεδάδ Κερεϊλχάκ και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Εμανουέλ Μακρόν

Αλλά και στη Γαλλία, ο, μέχρι πρότινος ερωτικά… υπερδραστήριος, πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φαίνεται πως έχει αποκτήσει έναν ανταγωνιστή σε θέματα γοητείας του αντίθετου φύλου: ο νέος υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν είναι ένας τέως στέλεχος του τραπεζικού τομέα που συνομιλεί επί ίσοις όροις με μεγάλες πολυεθνικές και επιχειρήσεις-κολοσσούς, διατηρώντας το προφίλ του τεχνοκράτη με δεξιές οικονομικές τάσεις. Ο 37χρονος υπουργός, που έχει σπουδάσει φιλοσοφία δικαίου κι είναι μέλος του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος από τα 24 του χρόνια, υπήρξε για πολλά έτη οικονομικός σύμβουλος του Ολάντ και δηλώνει υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού της οικονομίας, υποστηρίζοντας μια φιλελεύθερη οικονομική πολιτική.

Πέδρο Σάντσεζ

Τέλος, και η ισπανική πολιτική σκηνή έχει τον δικό της… Αδωνη (όχι Γεωργιάδη): τον 42χρονο Πέδρο Σάντσεζ, τον οποίο τα μέλη των Σοσιαλιστών εξέλεξαν για τη γενική γραμματεία του κόμματος και πλέον θα ηγηθεί των Σοσιαλιστών στη μεγάλη εκλογική μάχη του 2015. Τα ΜΜΕ της Ισπανίας τον σύστησαν στους ψηφοφόρους με πηχυαίους τίτλους όπως «Πέδρο, ο νέος ωραίος άνδρας της πολιτικής» ή «ο Τζορτζ Κλούνεϊ της Ισπανίας», ενώ η εφημερίδα «Publico» αναρωτήθηκε πρόσφατα κατά πόσο ο Σάντσεζ «θα ήταν καλύτερο να διαφήμιζε καφέδες Nespresso», αναφερόμενη στο γνωστό τηλεοπτικό σποτ του Κλούνεϊ. Αυτό ωστόσο που τον κάνει τόσο αγαπητό σε πολλούς συμπατριώτες του είναι το γεγονός πως δηλώνει απερίφραστα εχθρός της λιτότητας που έχει επιβάλλει η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.