«Η αβεβαιότητα για το μέλλον του ευρώ έχει επιστρέψει στις αγορές, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει την Γαλλία να περιφρονεί τους κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα. Το Βερολίνο προωθεί ήδη έναν αμφιλεγόμενο συμβιβασμό», γράφει το Spiegel.
«Τα μικρότερα κράτη-μέλη έχουν ήδη αναγκαστεί να συμμορφωθούν με τους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το έλλειμμα και το χρέος. Παρ’ όλα αυτά, όπως έχει πει σε εμπίστους της η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η πραγματική δοκιμασία θα έρθει όταν ένα σημαντικό κράτος-μέλος θα αναγκαστεί να φορέσει τον στενό κορσέ της λιτότητας.

Αυτή η στιγμή είναι τώρα. Και το μεγάλο κράτος-μέλος της ΕΕ είναι η Γαλλία. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ένα δίλημμα για την Μέρκελ», συνεχίζει το ρεπορτάζ.

«Το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο από μερικά δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας στο γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα. Αυτό που διακυβεύεται είναι η εθνική υπερηφάνεια και η εθνική κυριαρχία της Γαλλίας – και το ζήτημα του κατά πόσον τα διδάγματα από την κρίση μπορούν πραγματικά να εφαρμοστούν στην πράξη. Επίσης, διακυβεύεται και η αξιοπιστία της ευρωζώνης», τονίζει το Spiegel.

«Αντί να μειώσει τον δανεισμό το 2015 στο 3% του ΑΕΠ που επιτρέπεται βάσει του Συμφώνου, το Παρίσι προβλέπει τώρα έλλειμμα της τάξης του 4,3%. Η χώρα δεν σχεδιάζει να συμμορφωθεί με το πλαφόν του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι το 2017. Επιπλέον, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί από το 92,2% του ΑΕΠ το 2013 σε 97,2% το επόμενο έτος», προσθέτει το γερμανικό περιοδικό.

«Είναι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ίσα; Το Σύμφωνο Σταθερότητας του ευρώ αφορά εξίσου σε όλα τα κράτη μέλη, ή μήπως κάποιες χώρες είναι πιο ίσες από άλλες; Αυτό είναι «το ερώτημα των 100.000 ευρώ», λέει ένας Γερμανός διπλωμάτης της ΕΕ.

Τα μικρότερα κράτη της ευρωζώνης είπαν στην πιο πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ότι είναι απρόθυμα να δεχθούν άνιση μεταχείριση.

Η συντηρητική γαλλική εφημερίδα Le Figaro έγραψε πρόσφατα ότι μια ολοκληρωτική απόρριψη του προϋπολογισμού της Γαλλίας θα έχει τον αντίκτυπο μιας «ατομικής βόμβας». Τα σημάδια που έρχονται από το Βερολίνο και το Παρίσι μέχρι τώρα δείχνουν ότι θα υπάρξει, τελικά, ένας συμβιβασμός.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Βερολίνο ακούγονται πολύ πιο ήπιοι τόνοι. «Απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τη Γαλλία, όχι με τη Γαλλία» (σσ την απόρριψη του προϋπολογισμού της) είπε ένας Γερμανός διπλωμάτης της ΕΕ, που ανήκει στον στενό κύκλο της καγκελαρίου», καταλήγει το Spiegel.