Η «οικογενειακή επανάσταση» του πάπα Φραγκίσκου

Η ισπανική εφημερίδα «El Pais» τη χαρακτήρισε «βόμβα» και η ιταλική «La Repubblica» τη θεωρεί «ισχυρότατο τράνταγμα».

Η ισπανική εφημερίδα «El Pais» τη χαρακτήρισε «βόμβα» και η ιταλική «La Repubblica» τη θεωρεί «ισχυρότατο τράνταγμα». Την περασμένη Τετάρτη η γαλλική «Le Monde» της αφιέρωσε το πάνω μισό της πρώτης σελίδας της με τον εύγλωττο τίτλο «Ο πάπας Φραγκίσκος αναγκάζει την Εκκλησία να κάνει την επανάστασή της σε ό,τι αφορά την οικογένεια».
Ο οικογενειακός βίος στις συνθήκες της σημερινής πραγματικότητας ήταν ένας χώρος στον οποίο δεν είχε δώσει το στίγμα του ως τώρα ο κατά κόσμον Χόρχε Μαρία Μπεργκόλιο, ο πάπας Φραγκίσκος. Στον ενάμιση και πλέον χρόνο που βρίσκεται στο Βατικανό έχει μιλήσει με θάρρος για την «απουσία» αλληλεγγύης, για ειρηνικές σχέσεις, για «το δράμα του φτωχού» και την «απάθεια των οικονομικά ευνοουμένων», αλλά για την οικογένεια, στην οποία η δογματική Καθολική Εκκλησία δίνει ιδιαίτερη σημασία – και αντιστρόφως -, για τις νόμιμες και παράνομες σεξουαλικές σχέσεις, για τους ομοφυλοφίλους κ.λπ., μόνο περιγραφικά αποκάλυψε τις απόψεις του.
Παρέλαβε βεβαίως ένα εκτός πραγματικότητας δογματικό credo από τον προκάτοχό του Βενέδικτο ΙΣτ’ (2005-2013) και τον Παύλο Στ’ (1963-1978), οι οποίοι είχαν πάρει «τελεσίδικες αποφάσεις» για το διαζύγιο, την αγαμία των κληρικών, τα προφυλακτικά κ.τ.λ., όλες «αρνητικές στη ζωντανή κοινωνία και εκτός των σημερινών συνθηκών βίου», γράφει ο «Monde». Ο Φραγκίσκος έχει δείξει πως «μπορεί να κάνει επανάσταση», τώρα φαίνεται ότι ήρθε η ώρα της. Και είναι βροντώδης.
Την περασμένη Κυριακή άρχισε στην Αγία Εδρα και τερματίζεται σήμερα η πρώτη φάση της Συνόδου για την οικογένεια, την οποία προετοίμασε και συγκάλεσε ο πάπας. Ολοκληρώνεται του χρόνου, τον Οκτώβριο.
Δόθηκαν ήδη σε δημοσιότητα ορισμένα σημεία της εγκυκλίου όπου καταγράφονται τα «κατ’ αρχάς συμπεράσματα» στα οποία καταλήγουν οι καρδινάλιοι και τα άλλα μέλη της Συνόδου.
Δικαιολογεί τους πιο ριζοσπαστικούς χαρακτηρισμούς που του δόθηκαν σε χώρες δογματικά καθολικές. Το διαζύγιο, λ.χ., μπορεί για τους ορθοδόξους να είναι απλό γραφειοκρατικό και χρηματικό ζήτημα – και αναφέρεται σε αυτό ως θετικό παράδειγμα η εγκύκλιος -, αλλά η Καθολική Εκκλησία δεν το δέχεται. Τώρα η Σύνοδος δείχνει «κατανόηση στις ιδιαιτερότητες», επιτρέπει να συζούν δύο χωρισμένοι, αναγνωρίζει τα ζεύγη που συζούν δίχως να έχουν κάνει γάμο ή έχουν παιδιά από διαφορετικούς γονείς.
Για πρώτη φορά καθολικοί που βρίσκονται σε διάσταση θα έχουν δικαίωμα να κοινωνήσουν, ομοφυλόφιλοι μπορούν να «ζουν υπό κοινή στέγη» και η χρήση προφυλακτικών όχι μόνο δεν καταγγέλλεται – όπως από τον δογματικό Βενέδικτο ΙΣτ’ – αλλά υποδεικνύεται, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά «συνευρέσεις με πόρνες». Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται από το Βατικανό η ύπαρξή τους.
Αντίληψη της πραγματικότητας και προσαρμογή σε αυτήν, χαρακτηρίζουν τα συμπεράσματα. Το υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Συνόδου καρδινάλιος Λορέντσο Μπαλντισέρι. «Η χριστιανική θρησκεία είναι Ιστορία, δεν είναι ιδεολογία. […] Οι θεολόγοι δεν μένουν στατικοί, προχωρούμε με την Ιστορία. Η πόρτα ήταν κλειστή ως σήμερα, αλλά τώρα ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμεί να ανοίξει».
Εντυπωσιακό είναι το «άνοιγμα» που κάνει τώρα η Καθολική Εκκλησία στο θέμα των ομοφυλοφίλων – κάτι που θέλει να υπογραμμίσει ιδιαίτερα το Βατικανό, αν κρίνουμε από την προβολή που του δίνει το ημιεπίσημο όργανό της, η εφημερίδα «LOsservatore Romano». «Οι ομοφυλόφιλοι» γράφει η εγκύκλιος «έχουν προσόντα και ικανότητες να προσφέρουν στην κοινωνία των καθολικών». Και προχωρεί σε προτροπή «να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε αυτούς τους ανθρώπους, να τους εγγυηθούμε έναν αδελφικό χώρο στις κοινωνίες μας. […] Οι κοινωνίες μας πρέπει να δεχθούν και να εκτιμήσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, χωρίς να παραβλέψουν το καθολικό δόγμα της οικογένειας και του γάμου».


«Μίλα ελεύθερα, δεν θα σε μαλώσει ο καρδινάλιος…»
Δεν πρόκειται να γίνουν εύκολα αποδεκτοί οι νέοι δογματικοί κανόνες, τους οποίους προωθεί ο πάπας Φραγκίσκος, από τους κληρικούς της Καθολικής Εκκλησίας. Δύο γερμανοί καρδινάλιοι, ο Λούντβιχ Μίλερ και ο Βάλτερ Κάσπερ, έχουν ήδη εκδηλωθεί εναντίον, τέσσερις άλλοι έδειξαν, κατά τις συζητήσεις στη Σύνοδο για την Οικογένεια που διοργανώνει η Αγία Εδρα, ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις αλλά αμφιβάλλουν αν είναι ώριμη η καθολική κοινωνία να δεχθεί μερικές από αυτές. Οι ισπανικές εφημερίδες γράφουν ότι υπάρχει «αναταραχή» στον ισπανικό κλήρο και κάτι παρόμοιο φαίνεται ότι εκδηλώνεται στην καθολική Βαυαρία.
Ο πάπας Φραγκίσκος δεν πρόκειται να αλλάξει πορεία. Είναι ενδεικτικό ότι είπε σε έναν καρδινάλιο που στις συζητήσεις της Συνόδου έδειχνε να μην τολμά να υποστηρίξει καθαρά τις απόψεις του: «Μίλα ελευθερα, δεν θα σε μαλώσει ο καρδινάλιος Μίλερ». Αλλωστε προκατέλαβε τους καρδιναλίους ανοίγοντας τη Σύνοδο με τη δήλωση: «Ο Υψιστος μας ζητεί να έχουμε ανοικτή την ανανέωση. Μας ζητεί να μην κλείνουμε τον διάλογο αλλά να εκτιμούμε καθετί θετικό από εκείνους που έχουν διαφορετική γνώμη, να υιοθετούμε και διαφορετικές απόψεις».ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk