Στην ουρά 16 μήνες για το εφάπαξ παρά την καταβολή 3,09 δισ. ευρώ

Η έκρηξη των συνταξιοδοτήσεων την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τα ταμεία χορήγησης εφάπαξ τα οποία από το 2011 ως σήμερα έχουν καταβάλει βοηθήματα συνολικού ύψους 3,09 δισ. ευρώ.

Η έκρηξη των συνταξιοδοτήσεων την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τα ταμεία χορήγησης εφάπαξ τα οποία από το 2011 ως σήμερα έχουν καταβάλει βοηθήματα συνολικού ύψους 3,09 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο (αυξημένο κατά 1.237%) από το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε για εφάπαξ την περίοδο 2008 – 2010 και ήταν 1,29 δισ. ευρώ.
Αποτέλεσμα της εξάντλησης των πόρων και του κύματος εξόδου στη σύνταξη είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση του εφάπαξ σε συνταξιούχους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε ορισμένα Ταμεία οι συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν ακόμη και 16 μήνες. Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αυτή την περίοδο ικανοποιούνται οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν προς το τέλος του 2012, αρχές του 2013.
Πάντως με πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα θα δοθεί ποσό 420 εκατ. ευρώ σε ταμεία εφάπαξ βοηθήματος και εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί η έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων από 50.000 συνταξιούχους.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης εκτιμά ότι διασφαλίστηκε η καταβολή των εφάπαξ και μάλιστα αυξήθηκε ο αριθμός των αιτήσεων που ικανοποιούνται.
Περιγράφοντας την προηγούμενη κατάσταση των ταμείων εφάπαξ το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι τα συγκεκριμένα Ταμεία σε αντίθεση με την ανταποδοτική φιλοσοφία και τη λογική με την οποία πρωτοδημιουργήθηκαν έδιναν παροχές που ήταν τελικά πολύ υψηλότερες από τις εισφορές που είχαν καταβληθεί.
Τα εφάπαξ στα Ταμεία ήταν σε κάποιες περιπτώσεις κατά 40%, 50%, ακόμη και 80% περισσότερα από τις εισφορές που πραγματικά καταβλήθηκαν. Ο κίνδυνος να διαλυθούν ήταν περισσότερο από υπαρκτός. Ωστόσο, μετά την παρέμβαση του υπουργείου, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος αυτός έχει εκλείψει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk