Η οικογένεια των «έξυπνων» συσκευών μεγάλωσε, προσθέτοντας στην αγκαλιά της νέα hi-tech μέλη: πριν από δύο μέρες η Google, πέρα από το νέο smartphone της Nexus 6, παρουσίασε την ταμπλέτα Nexus 9 μαζί με το νέο λειτουργικό Android (5.0) Lollipop, ενώ χθες η Apple αποκάλυψε – μεταξύ άλλων – το πολυαναμενόμενο χρυσό της iPad Air 2, τον διάδοχο της μίνι εκδοχής του iPad mini 3 και αναβάθμιση στο iOS 8.1.

Όταν το Nexus 9 γνώρισε το iPad Air 2

Η νέα Android ταμπλέτα Nexus 9 της Google, κατασκευής HTC, συνοδεύεται από οθόνη 8,9 ιντσών, ανάλυσης 2.048 x 1.536p με 276ppi (pixels per inch) και αναλογία 4:3, και είναι σχεδιασμένη με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας του χρήστη της.

Τα ταμπλέτα Nexus 9 και το smartphone Nexus 6 από την Google μαζί με το «γλειφιτζούρι», Android Lollipop

To iPad Air 2 πάλι, με εμφανώς αδυνατισμένη σιλουέτα συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοσή του κατά 18% και πάχος που δεν ξεπερνάει τα 6,1 χιλιοστά, διαθέτει οθόνη 9,7 ιντσών ίδιας ανάλυσης όπου ωστόσο εξαιτίας του μεγαλύτερου μεγέθους (συγκριτικά με το Nexus) η πυκνότητα των pixels αγγίζει τα 264ppi.

Ακόμα πιο λεπτεπίλεπτος σχεδιασμός για το νέο, «αέρινο» iPad Air 2 της Apple

Και οι δύο ταμπλέτες διαθέτουν επεξεργαστές-«αστραπή» – 64-bit NVIDIA Tegra K1 Dual Denver στα 2.3GHz στην περίπτωση της Nexus 9 και 64-bit A8X στην περίπτωση του iPad Air 2. H Apple από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το νέο της προϊόν έχει κατά «2,5 φορές ταχύτερα γραφικά», με την Google όμως να αντεπιτίθεται ενσωματώνοντας στη δική της συσκευή τον εντυπωσιακό επεξεργαστή γραφικών (GPU) 192 πυρήνων Kepler.

Από πλευράς κάμερας, και οι δύο ταμπλέτες διαθέτουν οπίσθια κάμερα 8MP εμφανίζοντας μια διαφορά ως προς την εμπρόσθια κάμερά τους. Το μπροστινό «μάτι» του iPad Air 2 αγγίζει τα 1,2MP τη στιγμή που εκείνο του Nexus 9 ανεβαίνει στα 1,6MP.

Τεχνολογία με φιλοσοφία

Στο θέμα της τιμής, η Apple φαίνεται πως φοράει ένα «καπελάκι» 100 δολαρίων, με τη βασική έκδοση της Wi-Fi ταμπλέτας της (16GB) να ξεκινάει από τα 499 δολάρια για τις ΗΠΑ – δηλαδή περίπου 390 ευρώ – συγκριτικά με εκείνη της Google, που ξεκινάει από τα 399 δολάρια – δηλαδή περίπου 311 ευρώ.

Πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, την εμφάνιση και την τιμή ωστόσο, ίσως το πιο σημαντικό πράγμα πίσω από την επιλογή μιας ταμπλέτας είναι η επιλογή φιλοσοφίας από πλευράς του καταναλωτή: η Apple σερβίρει ένα «έτοιμο» προς χρήση πακέτο από εφαρμογές και υπηρεσίες, το οποίο προσφέρει στον χρήστη μια αίσθηση καταναλωτικής «άνεσης». Η Google από την πλευρά της πάλι, πετάει το μπαλάκι στους χρήστες επιτρέποντάς τους να δραπετεύσουν από το «οικοσύστημά» της και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους.