Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν ένα σχέδιο που έχει ως στόχο να δοθεί συντονιστικός ρόλος στις ευρωπαϊκές στρατιωτικές αποστολές για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Εμπολα στη δυτική Αφρική.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν στον ιστότοπο EurActiv.com ότι το σχέδιο, που προτάθηκε από την απερχόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Αστον, περιλαμβάνει αρκετές επιλογές για την αύξηση και τον συντονισμό των προσπαθειών των 28 χωρών της ΕΕ.

Ο συντονισμός αυτός θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών υπαλλήλων που αποστέλλονται από τα κράτη-μέλη για τις αποστολές διάσωσης και για την οικοδόμηση νοσοκομείων.

Το EurActiv.com σχολιάζει ότι είναι ασαφές κατά πόσο το Λονδίνο και το Παρίσι θα υποστηρίξουν ένα συντονιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διπλωμάτες που μίλησαν σχετικά με την πρόταση σημείωσαν ότι μπορεί να συναντήσει σθεναρή αντίσταση από ορισμένα κράτη-μέλη.

Η συνεργασία της ΕΕ στον στρατιωτικό τομέα παίρνει συνήθως τη μορφή μιας επίσημης αποστολής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας.

Σύμφωνα με την πρόταση, τον συντονιστικό ρόλο θα αναλάβει το στρατιωτικό προσωπικό της ΕΕ, ένα σώμα υπό τον άμεσο έλεγχο της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.