Μια νέα αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι ο καφές μπορεί τελικά να κάνει καλό στο ήπαρ, ακόμη και όταν πρόκειται για καφέ χωρίς καφεΐνη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Hepatology».

Οι μελέτες

Αν και από προηγούμενες μελέτες είχε αναδειχθεί η προστατευτική επίδραση του καφέ ως προς την υγεία του ήπατος, η νέα έρευνα του Αμερικανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου υποστηρίζει ότι η καφεΐνη ίσως τελικά να μην είναι αυτό το συστατικό που προσφέρει την προστασία.

Ο Δρ Κουιαν Ξιαο και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 28.000 αμερικανικούς, 20 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν δώσει στοιχεία για την κατανάλωση καφέ. Επίσης είχαν ελεγχθεί τα επίπεδα συγκεκριμένων ενζύμων στο αίμα τους, τα οποία σχετίζονται με την υγεία του ήπατος. Τα άτομα που έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, περιλαμβανομένων και εκείνων που προτιμούσαν τον ντεκαφεϊνέ, είχαν χαμηλότερα επίπεδα των συγκεκριμένων ηπατικών ενζύμων, ένδειξη καλύτερης ηπατικής υγείας.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι, συστατικά του καφέ, πέραν της καφεΐνης, προάγουν την ηπατική υγεία. Ωστόσο, θα πρέπει να μελετήσουμε περισσότερο τη σχέση ήπατος – καφέ για να εντοπίσουμε με περισσότερη σαφήνεια αυτά τα συστατικά».
Να σημειωθεί ότι ο καφές έχει ήδη διαπιστωθεί ότι μπορεί να συντελέσει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη, καρδιακής νόσου, μη αλκοολικής λιπώδους ηπατοπάθειας, κίρρωσης και ηπατικού καρκίνου.