Ο Θεός… έσωσε τον βασιλιά Χάρολντ;

Μια νέα θεωρία για την τύχη του θρυλικού βασιλιά Χάρολντ, του τελευταίου Αγγλοσάξονα βασιλιά, έρχεται στην επιφάνεια στην επέτειο της ιστορικής μάχης που εκείνος έχασε την ζωή του παραδίδοντας την Αγγλία στα χέρια των Νορμανδών.

Μια νέα θεωρία για την τύχη του θρυλικού βασιλιά Χάρολντ, του τελευταίου aγγλοσάξονα βασιλιά, έρχεται στην επιφάνεια στην επέτειο της ιστορικής μάχης όπου εκείνος έχασε την ζωή του παραδίδοντας την Αγγλία στα χέρια των Νορμανδών.

Τι γνωρίζουμε

Στις 14 Οκτωβρίου του 1063 πραγματοποιήθηκε η ιστορική μάχη του Χέιστιγκς ανάμεσα στους Αγγλοσάξονες και τους Νορμανδούς όπου κρίθηκε οριστικά ο έλεγχος της Αγγλίας. Ο βασιλιάς Χάρολντ Γκόντουινσον γνωστός και ως Χάρολντ Β΄ της Αγγλίας, σκοτώθηκε στη μάχη την οποία κέρδισαν οι Νορμανδοί ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της Βρετανίας και όχι μόνο.

Ο θάνατος του Χάρολντ στη μάχη εθεωρείτο μέχρι σήμερα δεδομένος αλλά οι ιστορικοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο πώς σκοτώθηκε. Υπάρχουν διάφορες ιστορικές καταγραφές αλλά και απεικονίσεις της μάχης σε έργα τέχνης που υποδεικνύουν το πώς πέθανε ο βασιλιάς. Η πιο γνωστή εκδοχή αναφέρει ότι δέχτηκε ένα βέλος στο μάτι ενώ μια άλλη υοστηρίζει ότι τον σκότωσαν τέσσερις πολεμιστές και στη συνέχεια το σώμα του διαμελίστηκε.

Η νέα θεωρία

Ο ερασιτέχνης ιστορικός Πίτερ Μπουρκ υποστηρίζει ότι ανακάλυψε στη Βρετανική Βιβλιοθήκη ένα έγγραφο που ονομάζεται «Vita Harold» και δίνει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή τού τι συνέβη. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο ο Χάρολντ μπορεί να τραυματίστηκε στη μάχη αλλά δεν πέθανε και μάλιστα έζησε άλλα 40 χρόνια. Το ντοκουμέντο αυτό αναφέρει ότι προφανώς και λόγω της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί ο Χάρολντ πέρασε το υπόλοιπο του βίου του ζώντας περίπου ως ερημίτης.

Η αρχαιολογική ομάδα που εντόπισε πριν δύο χρόνια τα λείψανα του Βασιλιά Ριχάρδου του Γ’ θα ξεκινήσει ανήμερα της επετείου της μάχης του Χέιστιγκς μια νέα έρευνα, αυτή τη φορά στην περιοχή πέριξ του Αβαείου Γουόλθαμ στο Εσεξ. Σε αυτή την περιοχή πιστεύεται ότι έγινε η ταφή του Χάρολντ χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα ο τάφος του. Αν τελικά εντοπιστεί ο τάφος του όπως είναι αναμενόμενο θα δοθεί τέλος στο μυστήριο του θανάτου του αφού η μελέτη των λειψάνων του θα δείξει το πότε και πώς πέθανε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk