Ενός λεπτού σιγή, παρακαλώ. Να τιμήσουμε τη δολοφονημένη αξιοπρέπεια του Νικήτα Κακλαμάνη. Μόνος του διέπραξε το έγκλημα, με ηθικό αυτουργό τον παλιόφιλό του, τον Αντώνη Σαμαρά με τον οποίο ζουν τη δική τους Χαμένη Ανοιξη. Αφού έσυρε τα μύρια όσα στον πρωθυπουργό, αφού στέρησε από τη Νέα Δημοκρατία τη νίκη στις δημαρχιακές εκλογές, αφού κούνησε επικριτικά τον δείκτη, τώρα σαν υπάκουο, καλό κουτάβι επιστρέφει στην εστία του. Αυτός είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης και νομίζει ότι όλοι ξεχνούν και όλοι συγχωρούν τα καμώματά του.
Ο πρώην δήμαρχος είναι ξανά μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Επέστρεψε για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο άνθρωπος εξηγήθηκε: «βλέποντας την ανταπόκριση όλων των ιστορικών στελεχών της ΝΔ στο προσκλητήριο ενότητας του προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, κατάλαβα ότι δεν δικαιούμαι να είμαι απών». Καλέ ποια ανταπόκριση; Ποια ιστορικά στελέχη; Πιθανώς να εννοεί την εμφάνιση του Θοδωρή Ρουσόπουλου στα γενέθλια του κόμματος πλην όμως ο δημοσιογράφος ούτε ιστορικό στέλεχος θεωρείται ούτε επέστρεψε πλήρως.
Οι επιστροφές που επιχειρεί και σε μικρό βαθμό επιτυγχάνει η Νέα Δημοκρατία αφορούν μικρομεσαία στελέχη, που τα τελευταία χρόνια αποσκίρτησαν. Αφορούν δηλαδή άτομα που πήγαν στο ΛΑΟΣ, τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τη Δράση και τη Δημιουργία Ξανά. Εχουν επιστρέψει όντως κάποια άτομα με ιδιότητες όπως «αντιπρόεδρος Ομάδας Πρωτοβουλίας». Σε αυτό το επίπεδο. Α, το ξεχάσαμε. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Κ. Γιοβανόπουλο, ο οποίος εκτός από την πολιτική έχει διακριθεί και στη χειροσφαίριση.
Ο Κακλαμάνης είναι λοιπόν ο πρώτος επιφανής που ανταποκρίνεται στο προσκλητήριο του Σαμαρά. Το είπε για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις: συναντήθηκαν κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού. Μην τυχόν και νομίσετε ότι δεν τα εννοούσε αυτά που είπε πριν απλό λίγες ημέρες. Ούτε λίγο ούτε πολύ είχε πει ότι ο Σαμαράς σύρθηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης: «Κατά την προσωπική μου άποψη, έγινε, γιατί ο κ. Βενιζέλος έχει ανάγκη αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης, ενόψει του συνεδρίου του κόμματός του. Για μία ακόμη φορά, η ΝΔ σπεύδει να διασώσει τον κ. Βενιζέλο».Αυτά τα είχε πει λίγες ημέρες πριν επιστρέψει, μαζί με το κορυφαίο: «το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία , αλλά η πλειοψηφία μέσα στην κοινωνία».
Να πάμε λίγο πιο πίσω, να θυμηθούμε τι έλεγε ο Κακλαμάνης μετά τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα, προ οκταμήνου. Παρένθεση: διεγράφη επειδή καταψήφιζε το ένα από τα δύο άρθρα του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης. Εκείνος είχε μιλήσει για αξιοπρέπεια: «με όση προσωπική πολιτική αξιοπρέπεια μου έχει απομείνει, δεν μπορούσα να ψηφίσω κάτι το οποίο πρώτον βάναυσα καταπατούσε τις ιδεολογικές αρχές της παράταξής μου, όπως αυτές καθορίστηκαν, τον Οκτώβριο του ’74, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεύτερον, για μια ακόμη φορά, ποδοπατούσαν όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις δια στόματος Αντώνη Σαμαρά».
Ας αξιολογήσουμε την επιστροφή. Ο ίδιος ο Νικήτας Κακλαμάνης σώθηκε. Δεν είχε καμία ελπίδα επιβίωσης στην ελεύθερη αγορά. Με ποιον θα μπορούσε να εκλεγεί ξανά βουλευτής εκείνος που έχασε τον πιο δεξιό δήμο της χώρας; Για τη Νέα Δημοκρατία τίθεται ερώτημα: θα είναι ελκυστικός ο Κακλαμάνης, τώρα που επέστρεψε σαν αδέσποτο σκυλί;