Χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές πλημμύρισαν τους δρόμους του Μιλάνου με αφορμή τη διεξαγωγή της διάσκεψης της ΕΕ για την Απασχόληση διαδηλώνοντας ενάντια στις ευρωπαϊκές πολιτικές και την προωθούμενη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας από την κυβέρνηση Ρέντσι. Στο «κόκκινο» η ένταση και στην ιταλική Γερουσία, όπου ψηφίζονται ταυτόχρονα οι αλλαγές στα εργασιακά υπό τη μορφή παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Είμαστε έτοιμοι να καταλάβουμε τα εργοστάσια» ήλθε το μήνυμα-προειδοίηση του γενικού γραμματέα του συνδικάτου Fiom Μαουρίτσιο Λαντίνι, ο οποίος βρέθηκε στις πρώτες γραμμές της ογκώδους συγκέντρωσης έξω από το μέγαρο της Έκθεσης του Μιλάνου.

Επεισόδια και συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής στο περιθώριο της συγκέντρωσης χωρίς να λάβουν εκτεταμένες διαστάσεις. Φοιτητές κατέλαβαν συμβολικά την τοπική διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας στο Μιλάνο. Στους δρόμους υψώθηκαν πανό κατά της κυβέρνησης με τους διαδηλωτές να ρίχνουν αυγά σε αφίσες με το πρόσωπο του Ματέο Ρέντσι.

Η ιταλική πόλη είχε μετατραπεί από το πρωί σε φρούριο λόγω της άφιξης των Ευρωπαίων ηγετών. Η αστυνομία απέκλεισε τη ζώνη της Έκθεσης του Μιλάνου, ενώ η κυκλοφορία παρέλυσε, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται στην ιταλική συμπρωτεύουσα για να πάρει μέρος στις εργασίες της διάσκεψης, η οργάνωση της οποίας οφείλεται σε πρωτοβουλία του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Η Ιταλία ασκεί, το εξάμηνο αυτό, την εκ περιτροπής Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιταλίας είχε αναφερθεί, από τον περασμένο Ιούνιο, στην ανάγκη να διεξαχθεί μια τέτοια συνάντηση, με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή.

Κύριο θέμα συζήτησης θα είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την τόνωση της εργασίας και της ανάπτυξης, δεδομένων των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών ανεργίας που μαστίζουν, κυρίως, τον ευρωπαϊκό νότο.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, Γαλλία και Ιταλία πρόκειται να εστιάσουν τις παρεμβάσεις τους στην ανάγκη ενίσχυσης της ευελιξίας και στο ότι οι μεταρρυθμίσεις και η οικονομική εξυγίανση απαιτούν και δυναμικότερη οικονομική στήριξη για να αντιμετωπιστεί ο βασικής σημασίας κοινωνικός παράγοντας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να αναφερθεί, επίσης, στην ανάγκη να θεωρηθεί απόλυτη προτεραιότητα η καταπολέμηση της ανεργίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.

Η διάσκεψη, παράλληλα, πραγματοποιείται στον απόηχο των επίσημων δηλώσεων της γαλλικής κυβέρνησης ότι αναβάλλει τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού για το 2017, όπως και η Ιταλία.

Χθες όμως, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης θέλησε να στείλει μήνυμα διαλλακτικότητας, τονίζοντας ότι σε ό,τι αφορά την ανάγκη στήριξης της ανάπτυξης, δεν υπάρχουν βασικές διαφωνίες ανάμεσα στη Γερμανία και τους υπόλοιπους μεγάλους εταίρους της Ένωσης.

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν θα εγκριθούν νέα κονδύλια και έκτακτες πρωτοβουλίες χρηματοδότησης ή αν θα χρησιμοποιηθούν μόνον οι πόροι που έχουν ήδη εγκριθεί, όπως ζητά η Γερμανία. Σύμφωνα με παρατηρητές, πάντως, δύσκολα θα μπορέσουν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη διάσκεψη, η οποία ξεκινά σε λίγο στο Μιλάνο.