Ρεαλισμός στον Αγ. Παντελεήμονα

Ρεαλισμός στον Αγ. Παντελεήμονα | tovima.gr

Μπορούμε να μείνουμε στην περιβολή και να ασχοληθούμε με το σακίδιο του Σταύρου

Μπορούμε να μείνουμε στην περιβολή και να ασχοληθούμε με το σακίδιο του Σταύρου Θεοδωράκη. Μπορούμε να μείνουμε στις προτάσεις και να τις αναιρέσουμε μια μια ως ανεφάρμοστες, ως ρατσιστικές, ως μισαλλόδοξες και εκτός θεσμικού πλαισίου. Μπορούμε να σταθούμε στις επισημάνσεις που έκανε το Ποτάμι για το μεταναστευτικό και να αναμετρηθούμε με την πραγματικότητα. Τα δεδομένα που παραθέτει ο Θεοδωράκης έχουν ενδιαφέρον. Πάντα έχουν ενδιαφέρον τα δεδομένα, οι αριθμοί, οι ρεαλιστικές περιγραφές. Αν δεν είναι πολιτική είναι τουλάχιστον ρεπορτάζ.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα δεδομένα, σύμφωνα με το Ποτάμι. «Κάθε χρόνο προστίθεται στην χώρα μία πόλη σαν τη Λαμία – περίπου 50 χιλιάδες άνθρωποι». «Στην Τουρκία 1,3 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας». «Για τη φύλαξη των συνόρων μας ξοδεύουμε 60 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο». «Η γκετοποίηση παράγει εγκληματικότητα και θρέφει τα κυκλώματα εκμετάλλευσης των μεταναστών και των προσφύγων».
Αυτές οι αναφορές από μόνες τους τοποθετούν τον Σταύρο Θεοδωράκη προς τα δεξιά. Δεν συνηθίζεται ως τα τώρα να κάνει κάποιος τέτοιες αναφορές εάν δεν έχει συντηρητικό προσανατολισμό. Ούτε τα ειωθότα επιτρέπουν επισημάνσεις όπως ότι υπάρχουν αλλοδαποί που ζουν σαν τις κατσαρίδες σε υπόγεια πολυκατοικιών. Αμέσως θα προκύψει ένσταση, ότι φταίνε οι έλληνες που τα ενοικιάζουν. Δεν επιτρέπεται αναφορά στην εγκατάσταση του οργανωμένου εγκλήματος (παραεμπόριο, μαφία, τράφικινγκ) εάν γίνεται συσχετισμός με εθνικότητες.
Το ερώτημα που ακούγεται άτσαλο από το Ποτάμι είναι ειλικρινές: πως θα εξασφαλιστεί μια αξιοπρεπής ζωή για όλους, για όσους πρόκειται να περάσουν τα σύνορα και για όσους ήδη ζουν εδώ, ανεξαρτήτως υπηκοοτήτων. Οι απαντήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη ήταν πρόχειρες. Ωραία η ιδέα να μαθαίνουν οι μετανάστες ελληνικά αλλά ο υποχρεωτικός ενστερνισμός της κυρίαρχης ιδεολογίας, είναι επικίνδυνος.
Ζητεί από τους ξένους να αποδεχτούν την ιδέα της ισότητας των φύλων και απαιτεί σεβασμό στη γυναίκα. Αυτό δεν είναι κάτι που επιβάλλεται ούτε μπορεί κάποιος να περνά εξετάσεις επ’ αυτού.
Ζητεί από τους αλλοδαπούς να παραμένουν στη χώρα όσο έχουν δουλειά. Μετά να αδειάζουν τη γωνιά. Μόνο που το θέμα της εστίας είναι πολύ πιο περίπλοκο. Δεν μιλάμε για βαγαπόντηδες που κυκλοφορούν με το δισάκι αλλά για ανθρώπους που έχουν σπιτικό, οικογένεια, κοινωνική ζωή.
Ζητεί να προσδιοριστεί ποσοστό των αλλοδαπών ανά γειτονιά. Αλίμονο αν αρχίσει η πολιτεία να μετρά κατοίκους σαν να ζυγίζει τα υλικά για κέικ. Τόσοι νέοι, τόσοι γέροι, τόσοι ντόπιοι, τόσοι ξένοι, τόσοι ψηλοί τόσοι κοντοί, τόσοι φτωχοί, τόσοι ευκατάστατοι. Δεν μιλάμε για κατοικίδια, που σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας συμβαδίζουν με έναν αριθμό. Για ανθρώπους μιλάμε.
Αν λοιπόν στις προτάσεις χωλαίνει ελαφρώς ο Σταύρος Θεοδωράκης, θα πρέπει να κρατήσουμε την αρχική διαπίστωση και τον προβληματισμό. Πόσοι μετανάστες μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς; Τι δυνατότητες φιλοξενίας έχει η χώρα;
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk