Ο εμπαιγμός με τα υποβρύχια

Ο εμπαιγμός με τα υποβρύχια | tovima.gr

Δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης για τα υποβρύχια μεταξύ ελληνικού δημοσίου

Δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης για τα υποβρύχια μεταξύ ελληνικού δημοσίου και HDW (γερμανική εταιρεία με έδρα το Κίελο αργότερα Ferrostaal) και ΕΝΑΕ (Ναυπηγείων) επιτέλους το ελληνικό Δημόσιο παραλαμβάνει το δεύτερο παρακαλώ υποβρύχιο από τα επίμαχα με το υπέροχο όνομα Πιπίνος.

Η παρουσία του πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού Άμυνας στην τελετή παράδοσης εύλογη. Δεν είναι εύλογα όμως όσα προηγήθηκαν εδώ και 15 χρόνια.
Ας τα ανακεφαλαιώσουμε.
Παρότι έχει πληρωθεί στους Γερμανούς το υπέρογκο τίμημα των 2,5 δισ – (το 80%) του τιμήματος – μόλις σήμερα το σωτήριον έτος 2014 παραλαμβάνεται το άλλο 1/4 του «εμπορεύματος».
Στο μεταξύ υπάρχει η απόφαση του γερμανικού Δικαστηρίου (δικάστηκαν και εκεί άνθρωποι για δωροδοκία), που αποφαίνεται ότι πληρώθηκαν μίζες 80 εκατομμυρίων ευρώ σε έλληνες αξιωματούχους για να προωθήσουν τη σύμβαση των άριστων τεχνολογικά, λένε οι ειδικοί, υποβρυχίων.
Το ερώτημα «γιατί τότε τα δίνανε» είναι όχι μόνο απαραίτητο, αλλά αδυσώπητο για το ποιοί «τα παίρνανε» και από την προμηθεύτρια εταιρεία.
Επιπλέον στην ελληνική Βουλή έχει ερευνήσει το θέμα μία προκαταρκτική Επιτροπή. Ενας πρώην υπουργός Άμυνας ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, καθώς και ένας γραμματέας εξοπλισμών (Γ. Σμπώκος) βρίσκονται στον Κορυδαλλό.
Ο μεταμεληθείς και χρήσιμος για την ανάκριση Αντώνης Κάντας επίσης κατηγορείται για είσπραξη μιζών από τα ηλεκτρονικά των υποβρυχίων. Ο άλλος επικεφαλής, που υπέγραψε τη σύμβαση, ο κ. Σωτήρης Εμμανουήλ, εμφανίζεται να έχει εισπράξει μίζα 24 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά έχει αφεθεί ελεύθερος, διότι, λέει «συνετίσθηκε» και «ροχάλιζε στη φυλακή».
Επιπλέον άλλα στελέχη είναι επίσης προφυλακισμένα στον Κορυδαλλό, ενώ η υπόθεση εκκρεμεί για να γίνει η εισαγγελική πρόταση από τον εισαγγελέα κ. Ευστάθιο Βεργώνη.
Η δίκη με τον κύκλο προσώπων με τις υπεράκτιες και κύριο κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό δεν φώτισε και πολύ την κοινή γνώμη.
Επιπλέον οι ανακριτές διαφθοράς με έκπληξη ξεφυλλίζουν εδώ και χρόνια δικογραφίες με συναντήσεις στελεχών, ελλήνων και γερμανών, σε πολυτελή ξενοδοχεία να κανονίζουν σε Αυστρία, Γερμανία και Αθήνα πώς θα μοιράσουν τις μίζες και πώς θα ξεκοκκαλίσουν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.
Δεκαπέντε χρόνια μετά εκατοντάδες εργαζόμενοι είναι άνεργοι εκεί στον Σκαραμαγκά, όπου πληρώθηκε και βαρύ πολιτικό τίμημα από την ελληνική δημοκρατία με την εκλογική άνοδο ενός νεοναζί πολιτικού μορφώματος. Μένουν να παραδοθούν άλλα δυο υποβρύχια από τα Ναυπηγεία (έχει ήδη παραδοθεί και ο Παπανικολής), που έχουν τώρα άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς, επίσης αμφισβητούμενο.
Όλα αυτά ζαλίζουν και προκαλούν το ερώτημα που είναι αναπόφευκτο: πότε θα τελειώσουν όλα αυτά;
Και αλήθεια τα υποβρύχια, που παραλάβαμε είναι της τεχνολογικής αρτιότητας, που μας υπόσχονταν τότε ή μήπως η 15ετία τα ξεπέρασε; Μαζί με την κατάθεση ομαδικής αηδίας για όσα έχουν συμβεί σας επισημαίνουμε ότι η ελληνική Δημοκρατία έχει αλλάξει από τότε πέντε κυβερνήσεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες