Αυτόνομη πορεία της ΔΗΜΑΡ ή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, άρνηση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση προσφυγή σε εκλογές καθώς και προσωπική κριτική στον Φώτη Κουβέλη για να αναλάβει τις ευθύνες του ήταν τα κύρια ζητήματα γύρω από τα οποία κινήθηκε η συζήτηση στην δεύτερη ημέρα του 3ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ.

Η σκληρή κριτική στον Φώτη Κουβέλη αποτελεί αιχμή του δόρατος σε ομάδα συνέδρων που συγκροτούν το Αριστερό Δίκτυο και οι οποίοι προσανατολίζονται να μην τον στηρίξουν εκ νέου για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και να προβάλλουν άλλη αντίπαλη υποψηφιότητα ώστε να μείνει ανοικτή η προοπτική σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση ο οποίος μετά τον Γιάννη Πανούση καταφέρθηκε εναντίον του Φώτη Κουβέλη καλώντας τον να αναλάβει τις ευθύνες του.

«Πίστευα πρόεδρε ότι θα έπαιρνες την πρωτοβουλία για μια ομαλή διαδοχή. Δεν βλέπω όμως τίποτα. Έχεις ιστορική ευθύνη. Όχι για τη ΔΗΜΑΡ γιατί έχει τελειώσει, για την Ανανεωτική Αριστερά. Σε αυτό το Συνέδριο η απόφαση που θα πάρουμε είτε θα της δώσει την χαριστική βολή είτε θα δώσει ελπίδα για το μέλλον» είπε.

Από τις κυριότερες ομιλίες ήταν αργά το απόγευμα η ομιλία του Θόδωρου Μαργαρίτη ο οποίος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ΔΗΜΑΡ, ως εκφραστής της Ανανεωτικής Αριστεράς, να δώσει την εικόνα ότι επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προσδιόρισε σαφώς το ρόλο της ως τη σοσιαλδημοκρατική απάντηση απέναντι στο τέλμα , όπως είπε, που εκφράζει η νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση ΝΔ -ΠαΣοΚ και στην αβεβαιότητα και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. «Απουσιάζει από τη χώρα η πολιτική έκφραση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου και γι αυτό χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση με τους Οικολόγους Πράσινους για σοβαρές μεταρρυθμίσεις και στιβαρή διαπραγμάτευση».

Το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ παρατήρησε ωστόσο ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς βρίσκεται σε τέλμα και κυριαρχείται από προσωπικές στρατηγικές. Εγωκεντρικές συμπεριφορές και κυνήγι μαγισσών, ανέφερε πως υπάρχουν και εντός της ΔΗΜΑΡ και θα πρέπει να εκλείψουν.

Στο μήκος κύματος της τοποθέτησης του Φώτη Κουβέλη κινήθηκε ο γραμματέας της ΚΟ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, καλώντας σε ενότητα τους βουλευτές του κόμματος ενώ τάχθηκε ανοικτά υπέρ του να μην ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ κανένα υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.