Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου διοργανώνει για πρώτη φορά το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), το οποίο θα υποδεχτεί στους χώρους του (Έπαυλη Μποδοσάκη, Στρατηγού Καλλάρη 50, Παλαιό Ψυχικό), τους μικρούς βιβλιόφιλους, σε μια γιορτή αφιερωμένη στο βιβλίο, λίγο μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ άρχισαν την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου αποκλειστικά για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων και θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό, με πολλές εκδηλώσεις, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, τα παιδιά και οι έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο του παιδικού και εφηβικού βιβλίου μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα 40 εκδηλώσεων: παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, συζητήσεις, εργαστήρια κ.ά.
Στο φεστιβάλ συμμετέχουν 47 συγγραφείς, 6 εικονογράφοι και 9 καλλιτέχνες. Για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ συνεργάστηκαν 16 εκδότες παιδικού και εφηβικού βιβλίου, ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, μέλη του οποίου οργάνωσαν δρώμενα για παιδιά με αφορμή την υπό έκδοση συλλογική έκδοση του Κύκλου με γενικό τίτλο «Το γέλιο κάνει καλό και στο σχολείο!» στην οποία συμμετείχαν 88 «ζευγάρια» συγγραφέων και εικονογράφων, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών-Ομάδα «Μύθος», που παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Αίσωπο οργανώνοντας δύο ιδιαίτερες παραστάσεις αφήγησης («Αισώπου ήχοι», «Ο Αίσωπος στον κόσμο της φυσικής») και η Ομάδα Τέχνης Νεύμα, που παρουσιάζει την παράσταση κουκλοθεάτρου «Λεμονιά», βραβευμένη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, μια μεγάλη φλαμουριά περιμένει τους μικρούς και μεγαλύτερους βιβλιόφιλους για ένα ευχάριστο διάλειμμα ξεφυλλίζοντας βιβλία στα πόδια της με θέμα τα δέντρα. Τα βιβλία είναι ευγενική προσφορά των εκδόσεων Άθως/Παιδικά, Εν Πλω, Καλειδοσκόπιο, Κέδρος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Κόκκινο, Λιβάνη, Μεταίχμιο, Μίνωας, Μπατσιούλας, Νεφέλη, Παρρησία, Πατάκη, Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος και Σύγχρονοι Ορίζοντες.
Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, το ΕΙΠ θα τιμήσει τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, η οποία, το 2014, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος τηςIBBY-International Board on Books for Young People. Είναι η πρώτη φορά που έλληνας συγγραφέας τιμάται με τον τίτλο αυτό.Με αφορμή το υπό έκδοση βιβλίο της «Στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου», η Εύη Γεροκώστα θα αφηγηθεί κάτω από τον ίσκιο της φλαμουριάς μερικά από τα πιο αγαπημένα παραμύθιαπου έχει γράψει η συγγραφέας, ενώ στη συνέχεια η ίδια η συγγραφέας μοιράζεται με τους μικρούς αναγνώστες τα μυστικά των βιβλίων της.
Πού και πότε:
Στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Έπαυλη Μποδοσάκη, Στρατηγού Καλλάρη 50, Παλαιό Ψυχικό)
Ώρες λειτουργίας
Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Οκτωβρίου, από τις 10.00 π.μ. ως τις 6.00 μ.μ.