Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι κατά τη διάρκεια του έτους δεν έχουν «κόψει» ούτε ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών αν πρόκειται για επαγγελματίες ή τιμολόγιο αν αφορά εμπορικές επιχειρήσεις σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Την ίδια στιγμή προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών διαδικασία με την οποία θα συμψηφίζονται οι όποιες επιστροφές φόρου εισοδήματος με το νέο φόρο Ακινήτων. Μέχρι σήμερα αν κάποιος έχει λαμβάνειν επιστροφή φόρου κανονικά πρέπει να την εισπράξει ανεξάρτητα από το αν χρωστά ΕΝΦΙΑ. Με την αλλαγή που προωθείται είναι πιθανόν κάποιοι να μην προλάβουν να δουν στην τσέπη τους ούτε 1 ευρώ επιστροφή φόρου.
Αυτό εγκυμονεί έναν κίνδυνο. Κάποιος που περιμένει επιστροφή φόρου να μην τη λάβει γιατί θα του γίνει συμψηφισμός με ΕΝΦΙΑ που κανονικά δεν έπρεπε να πληρώσει γιατί ανήκει στην κατηγορία των απαλλασσόμενων ή αυτών που δικαιούνται έκπτωσης.
Το τέλος επιτηδεύματος επιβαρύνει κάθε χρόνο περίπου 1.500.000 επιτηδευματίες ανεξάρτητα αν ασκούν ή όχι επαγγελματική δραστηριότητα ή αν έχουν εκδώσει κάποιο παραστατικό. Το ποσό που καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο οι εν λόγω επαγγελματίες είναι 500 έως 650 ευρώ.
Ωστόσο, φαίνεται ότι στην Καραγεώργη Σερβίας έλαβαν το «μήνυμα» από χιλιάδες επαγγελματίες που τα προηγούμενα χρόνια ενώ δεν είχαν λάβει ούτε ένα ευρώ αμοιβή ως επαγγελματίες επιβαρύνονται με το τέλος επιτηδεύματος επειδή δεν έχουν προχωρήσει σε διακοπή της δραστηριότητάς τους.
Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και υπό προϋποθέσεις φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών –συνταξιούχων επιβαρύνονται με τέλος 500 ευρώ. Οι υπόλοιποι πληρώνουν 650 ευρώ και 600 ευρώ για τα υποκαταστήματά τους.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να εγκαταλείπει το φιλόδοξο και γραφειοκρατικό σχέδιο να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις οι μικρομεσαίοι και οι επαγγελματίες κάθε μήνα.
Από το 2015 οι συγκεντρωτικές καταστάσεις θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο. Για το 2014, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις όσοι έχουν υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων θα τις υποβάλλουν και για τα 4 τρίμηνα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Εμπρόθεσμοι όσοι πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ αλλά εμφανίζονται ληξιπρόθεσμοι
Αλαλούμ έχει επικρατήσει τις δύο τελευταίες ημέρες καθώς εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήρωσαν την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου εμφανίζονται στο σύστημα TAXIS ως ληξιπρόθεσμη οφειλέτες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι προσαυξήσεις αυτές οφείλονται σε «σφάλμα» του συστήματος και θα διορθωθεί άμεσα.

Σχέδιο να πληρώνονται οι φόροι απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς
Σε συνεργασία με τις τράπεζες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προωθείται σχέδιο ώστε να μπορούν να πληρώνουν οι πολίτες τους φόρους τους χωρίς να χρειάζεται καν να προσέρχονται στα γκισέ των τραπεζών. Μία πρόταση η οποία εξετάζεται είναι να γίνονται οι πληρωμές μέσω ATM ή μέσω των ειδικών μηχανημάτων ταχυπληρωμών.