Η εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης για ένταξη παράνομης ή νόμιμης γεώτρησης στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) δεν θα επιβαρύνεται με πρόστιμο μέχρι το τέλος του έτους, όπως προβλεπόταν. Η προθεσμία για ένταξη σημείου υδροληψίας στο μητρώο εξέπνευσε χθες, Τρίτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς στους συναρμόδιους υπουργούς προς υπογραφή, η εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης ως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 δεν θα επιβαρύνεται με πρόστιμο. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, οι υποβληθείσες αιτήσεις φθάνουν περίπου τις 120.000. Συνολικά, εκτιμάται ότι οι γεωτρήσεις, νόμιμες και παράνομες, φθάνουν τις 200.000.
Η αίτηση εγγραφής στο μητρώο γεωτρήσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετέπειτα αδειοδότηση.Επισημαίνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος έχει ήδη παραταθεί μέχρι τις 30.1.2015.
«Για διευκόλυνση των πολιτών και κυρίως των αγροτών μας αποφασίσαμε να μην επιβάλλονται πρόστιμα για εκπρόθεσμη εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας μέχρι το τέλος του έτους. Κάθε μεγάλη αλλαγή απαιτεί μία περίοδο προσαρμογής. Η ηλεκτρονική αποτύπωση των γεωτρήσεων και γενικά των σημείων υδροληψίας που για πρώτη φορά διενεργείται στη χώρα είναι μία τέτοια μεγάλη αλλαγή. Ακολουθεί σύντομα η απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Ταγαράς.
Η διαδικασία για την εγγραφή στο ΕΜΣΥ είναι απλουστευμένη χωρίς τη συνοδεία δικαιολογητικών. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στον δήμο από τους ιδιοκτήτες ή χρήστες γεωτρήσεων. Απαιτείται μόνο η συμπλήρωση της αίτησης-δήλωσης, η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ.
Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται και η έκδοση της ΚΥΑ «Κατηγορίες αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης των υδάτων –Διαδικασία και όροι έκδοσης ή τροποποίησης των αδειών, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος τους», που απλοποιεί την αδειοδότηση για τη χρήση και τα έργα αξιοποίησης υδάτων.